Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Υποχρεωτικά ανοικτές οι υπηρεσίες των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτικά ανοικτές οι υπηρεσίες των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τέλος στο αλαλούμ, που έχει προκύψει στις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για το ποιες θα είναι ανοικτές. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά στην πιεστική απαίτηση των ΟΤΑ για περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοΐου.

Οι ανοικτές υπηρεσίες των 332 δήμων

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι στους 332 δήμους υποχρεωτικά ανοικτές παραμένουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισµού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κοιµητηρίων, πολιτικής προστασίας, δημοτικής αστυνομίας, ληξιαρχείων. Επίσης, ανοικτές παραμένουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα τα δηµοτικά ιατρεία, και τα τµήµατα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δώσει γενικές οδηγίες στους δήμους μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των ΚΑΠΗ και των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών, το προσωπικό να μεταφερθεί στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για την υποστήριξη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Στο πόστο τους υποχρεούνται να παραμείνουν οι ιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας.

Οι ανοικτές υπηρεσίες των 13 Περιφερειών

Για τις 13 Περιφέρειες υποχρεωτικά ανοικτές παραμένουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, ιδίως αυτές του υγειονομικού ελέγχου και της περιβαλλοντικής υγιεινής. Επίσης, υποχρεωτικά ανοικτές παραμένουν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, κοινωνικής προστασίας, αγροτικής οικονοµίας και κτηνιατρικής.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν εν ισχύ οι διατάξεις για άδειες ειδικού σκοπού, αλλά οι υπηρεσίες λειτουργούν υποχρεωτικά με προσωπικό ασφαλείας, εάν προκύψει πρόβλημα με την εξάπλωση του κορωνοΐου. Κατά τον ορισµό του προσω̟πικού ασφαλείας προβλέ̟πεται ο ελάχιστος αριθµός των υ̟παλλήλων και οι κλάδοι-ειδικότητε ̟ που α̟παιτούνται για αυτόν τον σκο̟πό.

Τέλος, 332 οι δήμαρχοι και οι 13 περιφερειάρχες πρέπει να κρατήσουν υποχρεωτικά ανοικτές τις τεχνικές υπηρεσίες, όπως και τις διοικητικές και τις οικονομικές υπηρεσίες ιδίως για προμήθειες, μισθοδοσία και εξόφληση δαπανών.

Δαπάνες με απευθείας αναθέσεις και αναμόρφωση προϋπολογισμού

Στο σκέλος της κάλυψης των έκτακτων δαπανών των ΟΤΑ λόγω κορωνοΐου, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ως συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου διευκρινίζει ότι για το επόμενο εξάμηνο ενεργοποιείται η διάταξη του Ν. 4412/2016 για τις απευθείας αναθέσεις. Απαιτείται, βέβαια, να προηγηθεί λήψη απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ.  Στην απαίτηση των αιρετών για πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, πέραν των 15 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η εγκύκλιος του υ πως καλύπτονται οικονομικά έκτακτες ανάγκες

πουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την ανάθεση συνεδρίασή του».

Υπενθυμίζουμε ότι σε ερώτηση της «Αυγής» προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν για την κάλυψη αναγκών των ΟΤΑ για το επόμενο δίμηνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα προκύψουν» και κατέληξε λέγοντας «Ήδη έχουμε κάνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις», αναφερόμενος στα 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL