Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενισχύει με απασχολούμενους τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφή της μάχης για την κατ’ οίκον φροντίδα κυρίως των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εσωτερικών απαντά στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των 332 δήμων και 13 περιφερειών με προσωπικό από υπηρεσίες των ΟΤΑ των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω της εξάπλωσης του κορωνοΐου. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών. Η διάταξη αφορά και τους απασχολούμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου.

Καταγραφή των φτωχών και άπορων

Έτσι, με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών δίνει εντολή σε όλους τους δήμους της χώρας με σκοπό όλοι οι τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης να καταγράψουν τους κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν. Ακολούθως, πρέπει να καταγράψουν τους άπορους και τους οικονομικά αδύνατους που επίσης δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικείες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους.

Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας των δήμων καλούνται να συμβάλουν σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Για τους δε άπορους προβλέπεται η δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους. Επίσης, οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων καλούνται να συνδράμουν. Οι δε υπάλληλοι που απασχολούνται στα τηλεφωνικά ή διαδικτυακά κέντρα των δήμων καλούνται να καταγράψουν όλα τα αιτήματα των πολιτών που έχουν ανάγκη. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών καλούνται να λαμβάνουν όλα αιτήματα του κοινού και να τα διεκπεραιώνουν εκδίδοντας τα σχετικά πιστοποιητικά.

Παράλληλα, στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους οι δήμαρχοι καλούνται να συστήσουν προσωρινές υποστηρικτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Υπεύθυνος των δομών θα είναι ο ορισθείς αντιδήμαρχος. Τέλος, ενόσω παραμένουν κλειστές οι σχολικές μονάδες, οι εκεί καθαρίστριες καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τον καθαρισμό υπηρεσιών του δήμου και των νομικών προσώπων αυτού λαμβάνοντας ανάλογη αμοιβή.

Έκκληση από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζητάει ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας με μάσκες, γάντια, ειδικές στολές εργασίας, αντισηπτικά και όποιο άλλο αναγκαίο μέτρο, ιδίως για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην αποκομιδή απορριμμάτων. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι «με κίνδυνο της υγείας τους και των οικογενειών τους» «αδιαμαρτύρητα και με αυταπάρνηση» δίνουν τη μάχη για την αποκομιδή απορριμμάτων.

Η Ομοσπονδία εγκαλεί τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ότι «αντί να γίνουν άμεσα προσλήψεις έστω με τη διαδικασία των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της κρίσης, βρήκε την ευκαιρία να 'προωθήσει' την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών προτρέποντας οι δήμοι να αναθέσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες». Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να μην προκρίνει τις αναθέσεις σε ιδιώτες εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL