Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ / Στα χέρια των ιδιωτών ο Εθνικός Κήπος και ο λόφος Φιλοπάππου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ / Στα χέρια των ιδιωτών ο Εθνικός Κήπος και ο λόφος Φιλοπάππου

Την 40έτη υπαγωγή του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου σε καθεστώς διαχείρισης από ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίων με διοίκηση που θα ορίζεται από την πλειοψηφούσα παράταξη προβλέπει η σκοτεινής έμπνευσης τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η ίδια φαίνεται πως “ξέχασε” ότι ο λόφος Φιλοπάππου είναι χαρακτηρισμένος ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2008 και άρα δεν μπορεί να υπάγεται σε καμία ανώνυμη εταιρεία. Έντονη ήταν η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” Νάσος Ηλιόπουλος έσπευσε να καταγγείλει τη "βουλιμία" του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για εμπορευματοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι συστήνεται ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίων με την επωνυμία Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε., που θα λειτουργεί “χάριν δημοσίου συμφέροντος” και σύμφωνα με “κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”. Η διάρκεια της εταιρείας θα είναι 40 έτη και δύναται να παραταθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται στις 50.000 ευρώ με 500 ονομαστικές μετοχές αποκλειστικής κυριότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι 11μελές, με τα 7 μέλη να προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Αθηναίων.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο και τον λόφο Φιλοπάππου, που είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος υπαγόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Αθηναίων θα εξασφαλίζει τις αμοιβές για τη διαχείριση των δύο χώρων. Επίσης, από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, δηλαδή την αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου ως εμπόρευμα, θα απορρέουν έσοδα. Επίσης, η νέα εταιρεία θα λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος τους. Βέβαια, η νέα εταιρεία θα είναι προικισμένη με τεχνική βοήθεια και πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. ή διεθνών οργανισμών. Επίσης, μπορεί να δέχεται κληρονομιές, δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις.

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κραυγαλέα αντιθεσμική ρύθμιση, με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστο Σπίρτζη να επισημαίνει ότι “ο λόφος του Φιλοπάππου αποτελεί έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού του 2008 επί Μιχάλη Λιάπη και όχι επί δογματικού ΣΥΡΙΖΑ”. Στο ίδιο πνεύμα ρώτησε την υπουργό “πώς ανατίθεται σε μια ανώνυμη εταιρεία και όχι στο υπουργείο Πολιτισμού ή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παράνομα, έξω από τον αρχαιολογικό νόμο, στην ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, ο αρχαιολογικός ενιαίος χώρος του Φιλοπάππου”.

Ανερυθρίαστα η υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την αρχαιολογική νομοθεσία και την προστασία των μνημείων απαντώντας στον Χρήστο Σπίρτζη: “Η τροπολογία αφορά τη διαχείριση. Δεν υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού, αλλά δεν δημιουργείται πρόβλημα”. Η ιδία επικαλέστηκε την εγκληματικότητα στα πάρκα παραγνωρίζοντας τι συμβαίνει σε όλη την πρωτεύουσα για να δικαιολογήσει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τους δύο χώρους με ιστορικό και αρχαιολογικό περιεχόμενο. Για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και επιφυλάχθηκε για την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου προκειμένου να μην τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω διάταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL