Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" / Έκθετος ο Κωστής Χατζηδάκης για την προνομιακή μεταχείριση της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" / Έκθετος ο Κωστής Χατζηδάκης για την προνομιακή μεταχείριση της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

Αντιμέτωπος με αμείλικτα ερωτήματα είναι πλέον ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με τη λειτουργία του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. που εσχάτως διεισδύει στους δήμους της χώρας μέσω των οικίσκων ανακύκλωσης. Πρόκειται για το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα μας τον τελευταίο μήνα και πλέον συνιστά επιβεβαίωση των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας και δημοσιεύσαμε.

Με τη χθεσινή υποβολή ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο ζητούν να διερευνηθεί το ιστορικό της φημολογούμενης αδιαφανούς και εκ των στοιχείων αναποτελεσματικής λειτουργίας της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. ως προς τη δέσμευσή της για επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Η εν λόγω εταιρεία διακηρύσσει ότι με την εγκατάσταση των οικίσκων ανακύκλωσης θα εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, κάτι που, όπως υποστηρίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι δημοσίευμα του Inside story, δεν ισχύει. Αντιθέτως, πληροφορούμαστε ότι η έως τώρα λειτουργία της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. χαρακτηρίζεται από “διαχρονική μη επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, προβλήματα με τα παρεχόμενα στοιχεία (ελλείψεις και ανακρίβεια δεδομένων, ακόμα και σε σχέση με τις ποσότητες των συλλεχθέντων υλικών που ανακυκλώνονται), πλημμελή εφαρμογή της βασικής μεθόδου συλλογής, καθώς και μεγάλες αποκλίσεις από τη δέσμευση για κάλυψη πανελλαδικής εμβέλειας που είχε αναληφθεί το 2015 με βάση τα σχετικά έγγραφα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)”.

Με τους “γαλάζιους” φίλους...

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν μάλιστα για την εν λόγω εταιρεία ότι παραμένει σε πολύμηνη εκκρεμότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της εκκρεμεί στο Δ.Σ. του ΕΟΑΝ πάνω από δέκα μήνες. Η δε ανανέωση αδειοδότησης είναι πολύχρονη εκκρεμότητα αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε παράταση στη λειτουργία της εταιρείας. Οι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τότε διοίκηση του ΕΟΑΝ δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την εξέταση του σχεδίου της εταιρείας γιατί η εταιρεία παρενέβαινε και με ανυπόστατες καταγγελίες προκαλούσε τη διακοπή των συνεδριάσεων.

Αίσθηση είχε προκαλέσει εκείνη την περίοδο η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε. Τότε η διοίκηση του ΕΟΑΝ με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι “η προσαρμογή του συστήματος Ανταποδοτική Ανακύκλωση στις θεσμικές απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόσει βάσει του Νόμου 4496/2017 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και η επίτευξη των στόχων που του έχουν τεθεί για την ανακύκλωση δεν μεταβάλλονται από οποιουσδήποτε πολιτικούς συσχετισμούς”.

Άλλωστε, φαίνεται πως τα μέλη του Δ.Σ. της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. διατηρούν στενές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αποδεικνύεται και από τη φιέστα ανακύκλωσης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε έναν οικίσκο ανακύκλωσης της συγκεκριμένης εταιρείας.

Σε ρόλο πλασιέ

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίζεται ως πλασιέ της εταιρείας. Κάνει την αρχή εγκαθιστώντας οικίσκο ανακύκλωσης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για πέντε δήμους σε όλη τη χώρα (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Άνδρος) με σκοπό την τοποθέτηση 45 οικίσκων ανακύκλωσης χωρίς η εταιρεία να έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει μάλιστα ότι οι οικίσκοι ανακύκλωσης θα αναπτυχθούν σε όλους τους δήμους της χώρας, χωρίς όμως να προσδιορίζει την πηγή χρηματοδότησης του πιλοτικού προγράμματος. Οπότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα κυρίως στο σκέλος των χρηματοοικονομικών δεδομένων της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., η οποία καλείται να αγοράσει τους οικίσκους ανακύκλωσης και ακολούθως να τους λειτουργήσει.

Η αποκάλυψη της “Αυγής”

Απορία συνεχίζουν να προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος προωθεί αναρμοδίως την τοποθέτηση οικίσκων. Ο ίδιος δεν διστάζει να παραβιάσει την πολεοδομική νομοθεσία και για να νομιμοποιήσει την εξόφθαλμη παρανομία του, εν συνεχεία καταθέτει φωτογραφική ρύθμιση στο τρέχον νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τίθεται στην κρίση των βουλευτών την Πέμπτη.

Η εφημερίδα μας, λοιπόν, με δημοσίευμα της 1ης Φεβρουαρίου 2020 είχε αποκαλύψει ότι “η εγκατάσταση Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κοινώς των οικίσκων ανακύκλωσης, σε χώρο του Δήμου Καλλιθέας χαρακτηρισμένου ως ‘κοινόχρηστο πράσινο’ έγινε χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες”.

Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα περί παράβασης των κανόνων δόμησης, περί αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και παράβασης των κανόνων περί διαφήμισης και χώρων πρασίνου που τώρα πια οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Τάκης Θεοδωρικάκος και Κωστής Χατζηδάκης καλούνται να απαντήσουν.

Τα αμείλικτα ερωτήματα

Έχοντας όλα αυτά υπόψη οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν αμείλικτα ερωτήματα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας να μάθουν για ποιους λόγους καθυστερεί η έγκριση του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του.

Επίσης, ρωτούν εάν το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης των 45 οικίσκων ανακύκλωσης σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο και Άνδρο που εκπονεί το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται στο υποβληθέν επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., όπως και για τη συνολική δαπάνη και τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να λάβουν γνώση για τα επιμέρους στοιχεία αξιολόγησης και συμμόρφωσης της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και του αναθεωρημένου επιχειρησιακού της σχεδίου σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΑΝ. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL