Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ / Νέα πλατφόρμα για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ / Νέα πλατφόρμα για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων

Με τέσσερα κλικ θα γίνεται πλέον η διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων για τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα με αποτέλεσμα οι δήμοι να εισπράττουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για αντιστοίχηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν καταχωρηθεί στο Ε9 με τα παλιότερα δηλωθέντα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι. Η διαδικτυακή πύλη θα ανοίξει για τους πολίτες αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ., και θα μπορούν να την επισκέπτονται μέσω των ιστοσελίδων του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Οι πολίτες καλούνται να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα έως 31η Μαρτίου χωρίς να υπόκεινται σε πρόστιμα.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet που χρησιμοποιούν για την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Ακολούθως, επιλέγουν τον δήμο στο οποίο είναι δηλωμένο το ακίνητο. Το τρίτο βήμα είναι η επιλογή του ακινήτου για το οποίο εμφανίζονται τα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9. Τέλος, ο ιδιοκτήτης πατάει στο κουμπί “υποβολή δήλωσης” και με αυτόν τον τρόπο αντιστοιχίζονται τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στο Ε9 με τα στοιχεία που θα παραλάβει ο δήμος.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η υπηρεσία του δήμου προσκομίζει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ και τους λοιπούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να εισπράττει μέσω των λογαριασμών τα δημοτικά τέλη με βάση τα σωστά τετραγωνικά ανά ακίνητο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, περί τα 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να ελέγξουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οι δήμοι αναμένεται να εισπράξουν τέλη από τη διαφορά τετραγωνικών μέτρων μετά τον Σεπτέμβριο του 2020. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τότε οι ταμειακές υπηρεσίες των δήμων είναι υποχρεωμένες να βεβαιώσουν πρόστιμα με τις συνακόλουθες προσαυξήσεις.

Για το ζήτημα προβλέπεται ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και τέλη προς τους ΟΤΑ A’ βαθμού που αντιστοιχούν σε διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού και αφορούν χρονικό διάστημα προγενέστερο της υποβολής δήλωσης, καθώς και τα συναφή με αυτές πρόστιμα. Όσα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους δεν αναζητούνται, δηλαδή δεν επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες που τα έχουν καταβάλει.

Στην περίπτωση που τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτήτη, οι βεβαιωμένες οφειλές για τον ΤΑΠ πρέπει να εξοφληθούν. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που παραμένουν όμως στον ίδιο ιδιοκτήτη ισχύει ότι για τυχόν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού απαιτείται υπεύθυνη δήλωση έως την 30ή Ιουνίου 2020 ώστε να διαγραφούν τα βεβαιωθέντα ποσά. Σε περίπτωση που το βεβαιωθέν ποσόν έχει καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη, αυτό δεν του επιστρέφεται. Για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα προβλέπεται παράταση κατά τρεις μήνες για υποβολή ακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου η οποία λήγει την 30ή Ιουνίου του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL