Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ / Στους περιφερειάρχες η ευθύνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ / Στους περιφερειάρχες η ευθύνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Σοβαρές ενστάσεις από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης συναντά το νομοσχέδιο για την αναδόμηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που μετακυλίει την ευθύνη από το κεντρικό κράτος, δηλαδή την αρμόδια γενική γραμματεία, στο επίπεδο των 13 Περιφερειών, αναθέτοντας επιχειρησιακού τύπου αρμοδιότητες σε μια παράλληλη δομή υπό τον συντονιστή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, οι αιρετοί, απευθυνόμενοι στον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, έκαναν λόγο για σύγχυση αρμοδιοτήτων, τη στιγμή που ο συντονιστής θα υποκαθιστά τους αιρετούς στο γενικό πρόσταγμα την ώρα της φυσικής καταστροφής, αλλά η ποινική ευθύνη θα βαρύνει τους αιρετούς σε περίπτωση ύπαρξης θυμάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, “ο εθνικός μηχανισμός θα εποπτεύεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας” με αντικείμενο την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου και την αποκατάσταση των συνεπειών του. Σε επίπεδο 13 Περιφερειών θα συσταθούν τα αντίστοιχα εντεκαμελή συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας. Ως πρόεδρος ορίζεται ο περιφερειάρχης και σε περίπτωση απουσίας ή νομίμου κωλύματος του προέδρου θα τον αναπληρώνει ο διορισμένος συντονιστής. Επίσης, θα συμμετέχουν πέντε μέλη που θα εκπροσωπούν τις τοπικές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ, όπως και δυο αντιπεριφερειάρχες (χωρικός και εντεταλμένος) και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο του συντονιστή, με τους αιρετούς να κάνουν λόγο για “υποκατάσταση” του ρόλου τους από τους “διορισμένους”. Υπογράμμισαν ότι στο νομοσχέδιο “δεν ξεκαθαρίζονται πάλι οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και ΟΤΑ”. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, τον “Καλλικράτη”, ο οποίος ορίζει ότι οι Περιφέρειες καλούνται να εκπληρώσουν καθήκοντα ως προς την πρόληψη της φυσικής καταστροφής και τον συντονισμό μέσων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά όχι στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου. Οι περιφερειάρχες εξήγησαν, πάντως, ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών είναι οι ίδιοι που αποστέλλουν οχήματα και ενημερώνουν τις κρατικές υπηρεσίες για να παρέμβουν.

Στην προσπάθειά του ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς να πείσει τους περιφερειάρχες ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι “ο συντονιστής έχει εμπειρία και γι’ αυτό την ώρα της κρίσης θα μπορεί να αναπληρώνει τον περιφερειάρχη κατά την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής”. Επέμεινε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Περιφέρειες θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής, στα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας. “Στις ΗΠΑ, οι περιφερειάρχες έχουν αρμοδιότητες κυβερνήτη”, αντέτειναν οι αιρετοί υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αρμοδιότητες και χρηματοδότηση δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο αυξημένες αρμοδιότητες. Υπενθύμισαν, μάλιστα, ότι για το τρέχον έτος η περικοπή των πόρων για τις Περιφέρειες ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Οι αιρετοί έθιξαν και το ζήτημα των ποινικών διώξεων, φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τη συζήτηση. “Όταν επί τόσες μέρες καίγεται η Αυστραλία, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και άρα το νομοσχέδιο δεν μας διασφαλίζει τίποτα”, είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπογραμμίζοντας ότι “η ευθύνη στην φυσική καταστροφή πρέπει να ανήκει στο κράτος” και “οι Περιφέρειες να επικουρούν το έργο του”. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις ποινικές διώξεις εις βάρος του για τις καταστροφές που συνέβησαν από τις πλημμύρες στην Καλαμάτα του 2016, όπου διατελούσε δήμαρχος. “Η Ρένα Δούρου τα φορτώθηκε όλα”, συνέχισε ο Παν. Νίκας. “’Όταν κάποιος από εμάς πάει στα δικαστήρια, πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, γιατί είμαστε αντιμέτωποι όχι με την κλιματική αλλαγή, αλλά με την κλιματική κρίση”, αποκρίθηκε η Ρένα Δούρου υπογραμμίζοντας ότι “ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι επικουρικός και δεν σχετίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής”.

Σημείο σύγκλισης επί του νομοσχεδίου βρέθηκε όταν ο Ν. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε τους αιρετούς ότι θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο “επαπειλούμενος κίνδυνος” φυσικής καταστροφής, προκειμένου να υπάρχει σχετική ευελιξία στη λήψη αποφάσεων για τεχνικά έργα ή μίσθωση υπηρεσιών, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για ένα προληπτικό στάδιο πριν την κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL