Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ / Νέα βόμβα Θεοδωρικάκου: Μόνο 84 εκατ. ευρώ για τα έργα του "Φιλόδημος Ι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ / Νέα βόμβα Θεοδωρικάκου: Μόνο 84 εκατ. ευρώ για τα έργα του "Φιλόδημος Ι"

Την ώρα που βάζει στα σκαριά το σχέδιό του για τον απόλυτο έλεγχο των εντάξεων δημοτικών έργων με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω της νέας διαχειριστικής αρχής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σπέρνει την αγωνία στους δημάρχους καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα εγκρίνει χρηματοδότηση μόνον 84 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”. Έτσι μετέωρα μένουν εκατοντάδες έργα, που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης ή, ακόμη χειρότερα, έχουν συμβασιοποιηθεί, με τους αναδόχους να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τις εργασίες υλοποίησης.

Κι ενώ ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, λέγοντας ότι “δεν θα χαθεί κανένα έργο από το πρόγραμμα 'Φιλόδημος Ι'”, αυτοδιαψεύδεται, γιατί ούτε ο ίδιος μπορεί να δεσμευτεί για τη μοίρα των έργων που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Αυτοδιαψεύδεται δις, μάλιστα, αφού δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της νέας διαχειριστικής αρχής, η οποία θα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό του! Μένει μόνο σε ένα ευχολόγιο ότι “δεν θα χαθεί χρόνος” από την επιλογή του να μεταφέρει μέρος των έργων από το καταργηθέν πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020 - 2023, που θα χρηματοδοτείται μέσω δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επιδίωξή του φαίνεται να είναι ο πλήρης έλεγχος των εγκρίσεων των έργων, κάτι που και οι “γαλάζιοι” αιρετοί στηλιτεύουν. “Εφ’ όσον ο υπουργός θα ελέγχει απόλυτα τη διαχειριστική αρχή, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τελικώς η έγκριση των έργων θα περνά από το γραφείο του” σχολιάζουν κάνοντας λόγο για “μεγάλη οπισθοχώρηση”. Εκτιμούν ότι μέχρι τη λειτουργία της νέας διαχειριστικής αρχής θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη δρομολόγηση της υλοποίησης των έργων. Από την πλευρά του ο υπουργός υποστηρίζει ότι θα κατορθώσει να εξασφαλίσει σταθερούς πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2020 - 2023 μέσω της ΕΤΕπ, αποκαλύπτοντας ότι στόχος του είναι να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα που θα το χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος.

Δεν απαντά όμως στο γιατί προβαίνει στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με παρεμφερείς δανειακούς όρους, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία του “Φιλόδημος Ι”, αλλά ο αργός ρυθμός απορρόφησης των πόρων. Αυτός, μάλιστα, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ΕΤΕπ, καθώς δεν μπορεί να δεσμεύει κεφάλαια που δεν αξιοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά, δηλαδή, στο κύριο ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την έγκριση των τεχνικών μελετών και επιμένει ότι η κατάργηση του “Φιλόδημος Ι” και ο νέος προγραμματισμός των έργων οφείλεται στην εξάντληση των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό μορφή δανεισμού και όχι στην αργή απορρόφηση πόρων εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Τέλος, αφήνει θολό το εάν θα διατηρήσει τα ίδια κριτήρια κατανομής των πόρων μεταξύ των 332 δήμων και τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες για την ένταξη των έργων στα πρότυπα του ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL