Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ενώπιον σοβαρών προκλήσεων η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ - Ο δήμαρχος Τρικάλων Δ. Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων * Απ. Καλογιάννης: “Θα εργαστούμε ενωτικά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές” / Βόμβα για την αυτοδιοίκηση η κατάργηση του "Φιλόδημου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώπιον σοβαρών προκλήσεων η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ - Ο δήμαρχος Τρικάλων Δ. Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων * Απ. Καλογιάννης: “Θα εργαστούμε ενωτικά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές” / Βόμβα για την αυτοδιοίκηση η κατάργηση του "Φιλόδημου"

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπερθεματίζει της αναγκαιότητας να διακοπεί το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων φέρνοντας προ τετελεσμένων όλους τους δημάρχους της χώρας ακόμη και για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δείχνει να βρίσκεται ακόμη στον αστερισμό της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, που βγήκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η νέα σύνθεση μπορεί να αποτυπώνει την παντοδυναμία της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., όμως οι δυο εσωκομματικοί αντίπαλοι για την προεδρία της ΚΕΔΕ πρόλαβαν να δείξουν τα δόντια τους δια ανακοινώσεων. Ο μεν δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου που επικράτησε με διαφορά 42 σταυρών και προκρίνεται για πρόεδρος του αυτοδιοικητικού οργάνου, διαδεχόμενος τον Γιώργο Πατούλη, έκανε λόγο για “σκληρό αγώνα” έως την νίκη. Ο δε δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε λόγο για “κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις” στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά “κόντρα στα ‘νέα ήθη’”, δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις μου και θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η νέα περίοδος στην ΚΕΔΕ ξεκινά, λοιπόν, με “γαλάζια” εσωκομματικά καρφώματα και ούτε λόγος για την κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος”, που συνιστά όχι μόνον μια σημαντική οπισθοχώρηση ως προς την οικονομική ενίσχυση για αναγκαία έργα των δήμων, αλλά και μια οπισθοχώρηση στον τρόπο κατανομής των πόρων προς τους δήμους, καθώς ήταν αξιοκρατική και η ένταξη των έργων γινόταν με όρους ΕΣΠΑ. “Η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου συνιστά επί της ουσίας απειλή, κάνοντας όλους τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγωνιούν, γιατί είχαν αγκαλιάσει το πρόγραμμα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό στήριγμα για τα οικονομικά των δήμων”, σχολιάζει στην “Α” ο επικεφαλής της “Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συμμαχίας” Απόστολος Καλογιάννης. “Θα εργαστούμε ενωτικά δημιουργώντας μέτωπο απέναντι σε τέτοιες πολιτικές επιλογές”, λέει με έμφαση.

“Γκρεμίζουν σε όλα τα επίπεδα το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν το σχόλιο του πρώην γ.γ. Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς “πετάνε στα σκουπίδια 1,2 δισ. ευρώ καταργώντας το επενδυτικό πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’”. “Η εξήγηση απλή: Θέλουν να καταργήσουν το πρόγραμμα Φιλόδημος με τα αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των έργων στους δήμους γιατί σκοπός τους είναι και η μείωση των χρημάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα λεφτά να τα παίρνουν οι δικοί τους δήμαρχοι”, προσθέτει ο Κ. Πουλάκης.

Προς τη νέα περίοδο...

Έτσι, λοιπόν, το νέο Δ.Σ. που θα συνέλθει την Τρίτη για να συγκροτηθεί σε σώμα θα είναι αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πρόβλημα που ακουμπά όλους τους δήμους από άκρη σ’ άκρη. Εκεί θα φανεί και η αποτελεσματικότητα της νέας διοικούσας παράταξης που έχοντας συγκεντρώσει 325 ψήφους σε σύνολο 511 εξέλεξε ως πρώτον στο ψηφοδέλτιο τον δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου με 202 σταυρούς, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον Γιώργο Πατούλη στην προεδρία της ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη κόντρα στην υποψηφιότητα του επί πέντε θητείες δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, που συγκέντρωσε 160 σταυρούς.

Ακολουθούν οι “γαλάζιοι” δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος (146 σταυροί), Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας (143 σταυροί), Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (137 σταυροί), Κατερίνης Κωνταντίνος Κουκοδήμος (136 σταυροί), Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος (122 σταυροί), Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης (121 σταυροί), Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου (121 σταυροί), Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης (112 σταυροί), Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου (107 σταυροί), Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης (102 σταυροί), Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου (98 σταυροί). Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται με την “γαλάζια” παράταξη είναι εν πολλοίς όσοι είχαν κατέλθει με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη. Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας (160 σταυροί), Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου (135 σταυροί), Καλλιθέας Βαγγέλης Μπαρμπάκος (121 σταυροί), Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας (121 σταυροί), Πύλου - Νέστωρος Δημήτρης Καφαντάρης (108 σταυροί), Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος (90 σταυροί).

Δεύτερη ήρθε η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, η οποία έχασε μόλις μια έδρα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο στην ΚΕΔΕ, καταλαμβάνοντας έξι έδρες. Συγκεκριμένα, εκλέγονται οι δήμαρχοι Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης (55 σταυροί), Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας (50 σταυροί), Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος (43 σταυροί). Από τους δημοτικούς συμβούλους εκλέγονται οι Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης (63 σταυροί), Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής (63 σταυροί), Βόλου Δημήτρης Τσιμπανάκος (37 σταυροί). Τρίτη παράταξη έρχεται η “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία”, που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εκλέγονται ο επικεφαλής της δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης με 39 σταυρούς, η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κάκαλη με 24 σταυρούς και ο Δημήτρης Μπίρμπας, δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω με 31 σταυρούς. Τέταρτη έρχεται η παράταξη “Νέα Αυτοδιοίκηση” με τον δήμαρχο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη με 30 σταυρούς και τον δημοτικό σύμβουλο Βριλησσίων Αλέξη Μαυραγάνη με 16 σταυρούς.

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα για την παράταξη “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία” ο επικεφαλής της, Απόστολος Καλογιάννης. “Δώσαμε μια σημαντική μάχη σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες έχοντας απέναντι μας την κυριαρχία της των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά πετύχαμε τον στόχο μας να έχουμε σημαντική παρουσία με τρεις έδρες”, τονίζει σε δήλωσή του στην “Α”. “Θα εργαστούμε, λοιπόν, ενωτικά για να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βρίσκονται μπροστά μας και να υπερασπιστούμε τις υπηρεσίες μας και τα κοινωνικά αγαθά που διαχειριζόμαστε κόντρα στις πολιτικές ιδιωτικοποίησής τους που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.”, καταλήγει ο Απόστολος Καλογιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL