Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ / Σπιτάκια ανακύκλωσης λανσάρει στους δήμους ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ / Σπιτάκια ανακύκλωσης λανσάρει στους δήμους ο Τ. Θεοδωρικάκος

Ερήμην του καθ’ ύλην αρμόδιου Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε χθες πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε πέντε δήμους της χώρας λανσάροντας τα μηχανήματα διαλογής στην πηγή της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που κατασκευάζονται από την ελληνικών συμφερόντων Texan. Η τελευταία μάλιστα, μαζί με την αμερικανικών συμφερόντων Envipco πρόκειται στις αρχές Δεκεμβρίου να εγκαινιάσουν, παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, μια μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Παλλήνη.

Παρουσιάζοντας, λοιπόν, τα σπιτάκια ανακύκλωσης ως τη βέλτιστη πρακτική, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την αδάπανη για τους δήμους τοποθέτησή τους σε γειτονιές της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, των Ιωαννίνων, του Ναυπλίου και της Άνδρου. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιλογή των δήμων έγινε με βάση τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Έτσι, θα τοποθετηθούν 45 σπιτάκια και 5 μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στους 5 δήμους, που ο πληθυσμός τους αγγίζει συνολικά τους 220.000 κάτοικους και η παραγωγή στερεών αποβλήτων ανέρχεται σε 95.000 τόνους ετησίως, των οποίων η πλειονότητα πηγαίνει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 5η Δεκεμβρίου, με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τον υπουργό να δεσμεύονται ότι το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι “ουραγός” στην ανακύκλωση, καθώς μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. βρίσκεται στην 24η θέση. Ενώ ο μέσος όρος ανακύκλωσης στην Ε.Ε. είναι 45%, στην Ελλάδα είναι μόλις 18%, τη στιγμή που ο στόχος για το 2020 είναι 50%, για το 2025 στο 55% και το 2035 στο 65%. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι δήμοι της χώρας μας πρέπει να επιταχύνουν την προσπάθεια για την αύξηση των επιδόσεων στην ανακύκλωση, γιατί το 2020 η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα πρόστιμα.

Ως εκ τούτου, προέτρεψε τους δημάρχους να παρακινήσουν τους κατοίκους και ιδίως τη νέα γενιά να υποστηρίξουν την ανακύκλωση. Σημείωσε, μάλιστα, πως με δεδομένο ότι οι μηχανές βγάζουν κουπόνια για αξίας 0,033 ευρώ για κάθε συσκευασία που τοποθετείται σ' αυτές, το κίνητρο είναι ισχυρό για τους καταναλωτές. Τα κουπόνια μπορούν να αξιοποιηθούν ως εκπτωτικά για αγορές από σούπερ μάρκετ ή για δωρεές στη ΜΚΟ “Αποστολή”. Βέβαια, από την πλευρά τους οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι η απόδοση μπορεί να είναι άμεση ως προς την ανακύκλωση, αλλά απαιτείται η εταιρεία να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τυχόν επισκευές στα μηχανήματα ανακύκλωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί 120 σπιτάκια ανακύκλωσης από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, αλλά η εταιρεία είχε έρθει σε προστριβή με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ως προς το επιχειρησιακό της σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL