Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Χωρίς σχέδιο η διοίκηση Πατούλη για τα απορρίμματα της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς σχέδιο η διοίκηση Πατούλη για τα απορρίμματα της Αττικής

Με τακτικισμούς σε υψηλούς τόνους και χωρίς να παρουσιάζει το πρόγραμμά του, ο “γαλάζιος” περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απέφυγε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να τοποθετηθεί στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων ρίχνοντας την ευθύνη πότε στις προηγούμενες διοικήσεις και πότε στα κόμματα της Βουλής.

Μετά από πέντε ώρες συζήτησης, ο ίδιος εκτός διαδικασίας έφερε προς ψήφιση όχι την πρότασή του για τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Γραμματικό, για τον οποίο η Κομισιόν πιέζει να τεθεί άμεσα σε πλήρη λειτουργία.

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ήρθε προς συζήτηση από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Αριστερά και Ανυπότακτη Αττική με αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Η συζήτηση πολύ γρήγορα άναψε όταν ο Γ. Πατούλης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των παρατάξεων που ζητούσαν απαντήσεις.

“Τις επόμενες μέρες θα φέρουμε νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων. Κανείς δεν μπορεί να λέει χωρίς σχέδιο να κλείσει άμεσα η Φυλή” περιορίστηκε να πει ο Γ. Πατούλης. Αιχμηρή ήταν η προσέγγιση του Γ. Σγουρού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για χωροθετήσεις, όπου θα γίνουν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, υποστηρίζοντας ότι ο εγκεκριμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) επί της αρχής κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

“Γι’ αυτό φτιάξαμε τον ΠΕΣΔΑ”

Σκληρή κριτική άσκησε η πρώην περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, η οποία τόνισε πως “για να κλείσει η Φυλή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σκουπίδια της ανατολικής Αττικής και τους ανθρώπους εκεί όπως αυτούς στον Πειραιά, στο Σχιστό ή στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα (σ.σ.: όπου επί διοίκησής της φτιάχτηκαν δυο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων)”. “Γι’ αυτό φτιάξαμε τον ΠΕΣΔΑ” είπε για να προειδοποιήσει σε υψηλούς τόνους: “Όποιος επιχειρήσει να ξηλώσει τον ΠΕΣΔΑ θα μας βρει απέναντι”. Απευθυνόμενη, μάλιστα, στον Γ. Πατούλη είπε: “Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσετε τον περιφερειακό σχεδιασμό”. “Δεν θα επιτρέψουμε να τον ξηλώσετε, όσο κι αν σας πιέζει ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός” πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην επιλογή της για την κατάργηση του σχεδίου τεσσάρων μονάδων με τη διαδικασία των συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όταν βρισκόταν στη θέση της προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, η Ρ. Δούρου είπε:

“Επί ημερών μας δεν καταργήσαμε τις ΣΔΙΤ από ιδεοληψία, αλλά επειδή ήταν υπερδιαστασιολογημένα”. “Επρόκειτο για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που αφορούσαν εγγυημένες ποσότητες με συμβάσεις και δεσμεύσεις διάρκειας 27 ετών του δημοσίου με συγκεκριμένους ιδιώτες”. Στηλίτευσε, μάλιστα, τον σχεδιασμό Σγουρού χαρακτηρίζοντάς τον “ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό και πανάκριβο για τους δημότες”.

Το Γραμματικό και η Κομισιόν

Η Ρ. Δούρου έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου προς τη σημερινή κυβέρνηση και διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας: “Μερικοί πρέπει να προσέξουν μην γίνουν χρήσιμοι ηλίθιοι και ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων”. Ειδικά για την μονάδα στο Γραμματικό η Ρ. Δούρου υπογράμμισε πως “με πολύ αγώνα και κόντρα στην υπερδιαστασιολογημένη μονάδα, όπως το είχε σχεδιάσει ο κ. Σγουρός, καταφέραμε να μην γίνει η μονάδα, ο χώρος να είναι για ταφή υπολειμμάτων και να αποφύγουμε τη δημοσιονομική διόρθωση από την Κομισιόν”.

Αντί κατάθεσης προτάσεων και αφού η συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων είχε ολοκληρωθεί, ο Γ. Πατούλης επέλεξε να βρει διέξοδο στην υπόθεση του Γραμματικού, για την οποία μεγάλη μερίδα των κατοίκων αντιδρούν φοβούμενη ότι η μονάδα μπορεί να μετατραπεί σε χωματερή όπως αυτή της Φυλής.

Έτσι, παραβιάζοντας τον κανονισμό, ο Γ. Πατούλης ζήτησε από το σώμα να ψηφίσει εάν θέλει να λειτουργήσει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων του Γραμματικού. Με αυτόν τον τρόπο αφενός φάνηκε ότι δεν διαθέτει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, αφετέρου επικύρωσε την επιλογή της Ρ. Δούρου να διατηρήσει τον ΧΥΤΥ Γραμματικού ως τέτοιον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL