Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Παρουσία Γεραπετρίτη στη διακομματική του ΥΠΕΣ - Γ. Κατρούγκαλος: "Το εκλογικό σώμα να είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο" * Τη Δευτέρα συνεχίζεται ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κομμάτων / Αύξηση των εδρών Επικρατείας πρότεινε ο T. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσία Γεραπετρίτη στη διακομματική του ΥΠΕΣ - Γ. Κατρούγκαλος: "Το εκλογικό σώμα να είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο" * Τη Δευτέρα συνεχίζεται ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κομμάτων / Αύξηση των εδρών Επικρατείας πρότεινε ο T. Θεοδωρικάκος

Αύξηση των εδρών Επικρατείας από 12 στις 15 και επιστολική ψήφος συνδυαστικά με την αυτοπρόσωπη είναι τα δύο νέα στοιχεία που κομίζει στον διάλογο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να λυθεί ο θεσμικός γρίφος αποκτώντας ευρεία πολιτική συναίνεση. Αυτά είναι τα δύο νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, παρόντος του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, η οποία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα και πιθανότατα να είναι η τελευταία πριν από τη συγγραφή του νομοθετήματος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας ως κόκκινη γραμμή την ισοτιμία της ψήφου και αναγνωρίζοντας πως η κατανομή των εδρών είναι το “πιο δύσκολο” σημείο του νομοθετήματος, προκρίνει τη λύση της αύξησης των εδρών Επικρατείας από 12 στις 15. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτή την επιλογή στα κόμματα να ορίζουν ως υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και εκπροσώπους των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η αύξηση των εδρών Επικρατείας θα βοηθήσει ακόμη και τα μικρά κόμματα που συγκεντρώνουν 3% να βγάλουν βουλευτή Επικρατείας. Στο δε σκέλος της ισοτιμίας της ψήφου, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο ακανθώδες ζήτημα της επιστολικής ψήφου, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν εκφράσει σαφείς διαφωνίες, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκρίνει μια συνδυαστική λύση. Να υπάρχει δηλαδή και αυτοπρόσωπη, και επιστολική ψήφος για τις περιπτώσεις εκλογέων όπου οι πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία είναι μακριά από τον τρόπο κατοικίας τους. Αυτή είναι μια πρόταση που θα συζητηθεί εκ νέου, μια που ήδη Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση έχουν εκφράσει συμφωνία επί της αρχής στην επιστολική ψήφο.

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι

Στο σκέλος της κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων, αυτοί θα είναι αντίστοιχοι με τους ετεροδημότες ή τους Έλληνες που διαμένουν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει τους περιορισμούς που έχει θέσει το ΚΚΕ ως προς την οικονομική σύνδεση του εκλογέα με το ελληνικό κράτος. Το βασικό ζήτημα που διευκρινίστηκε είναι ότι ως εκλογικό σώμα λογίζονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Από κει και πέρα, η ρύθμιση που θα έρθει δεν αλλάζει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως σε εκλογές στη χώρα μας. “Πρόκειται για διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους” διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν προκύψει συνταγματικό κώλυμα, αυτό μπορεί να επιλυθεί με προσθήκη στο άρθρο 54 του συντάγματος, παραπέμποντας στη συνταγματική αναθεώρηση που συντελείται στη Βουλή αυτήν την περίοδο.

Αποκλίσεις και συγκλίσεις

Σε αυτό πλαίσιο θα κινηθεί η συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων τη Δευτέρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος έθεσε ως κόκκινη γραμμή “το εκλογικό σώμα να είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα” απαντώντας στην κριτική περί ισοτιμίας της ψήφου και του αριθμού του εκλογικού σώματος που θα καταγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Το Κίνημα Αλλαγής, εκπροσωπούμενο από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη επανέλαβε την ταύτιση με τις θέσεις που παρουσίασε ο νυν υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος προκρίνοντας και την επιστολική ψήφο.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας εξέφρασε διαφωνία στην επιστολική ψήφο και ζήτησε την ύπαρξη φορολογικών δεσμών με το ελληνικό κράτος και ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα.

Ο Ν. Πολίτης (Ελληνική Λύση) εξέφρασε αμφιβολίες για τη διαφάνεια της επιστολικής ψήφου για να αποφευχθεί η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25) ζήτησε εκλογικές περιφέρειες για τους Έλληνες του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL