Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ξανά στο προσκήνιο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων για τους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στο προσκήνιο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων για τους ΟΤΑ

Καθ’ οδόν για την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020, φωτιές ανάβει στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που ζητάει ενημέρωση σχετικά με τους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά εκεί των ταμειακών διαθεσίμων. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος της αυτόματης διακοπής χορήγησης των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2015 και έρχεται με “πολύ εκβιαστικούς όρους” τόνισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που εξετάζουν την εκ νέου κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή εκτέλεσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. “Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος, δεν υπάρχει λόγος να είναι σε ισχύ ένα μέτρο έκτακτου χαρακτήρα” συμφώνησαν οι αιρετοί, προσανατολιζόμενοι σε επαφές με την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για να εξηγήσουν ότι “το λογιστικό και διαχειριστικό κόστος του κράτους είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα χρήματα που είναι απαιτητά”. “Είναι απαράδεκτη η σύνδεση των ταμειακών διαθεσίμων με την υποχρεωτική καταβολή των κεντρικών αυτοτελών πόρων” υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Δημήτρης Μπίρμπας.

Η μη ύπαρξη δημοσιονομικού κινδύνου αποτυπώθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί, επίσης, αποτυπώνεται σταθερότητα στο ποσό της τακτικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, παρά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ, ενώ η απαίτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στα 194 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά με φόντο τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών στις περιφερειακές ενώσεις και στην ΚΕΔΕ, όπου τονίστηκε η ανάγκη έκδοσης από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον καθορισμό του αριθμού των εκλεκτόρων σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό, που όμως εντός της πενταετίας που πέρασε έχει αλλάξει. Μαζί με αυτό το ζήτημα αναδείχθηκε και το σύνθετο εκλογικό σύστημα που διατηρεί εκ πρώτης την απλή αναλογική, αλλά στην ανάδειξη μελών στις ΠΕΔ παίρνει χαρακτηριστικά κατανομής 3/5 για την πλειοψηφούσα παράταξη και αποκλείει μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL