Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών

Έντονες αντιδράσεις συναντά η προς ψήφιση ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, με την ΠΟΕ - ΟΤΑ να ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει τη ρύθμιση “σοβαρή καινοτομία”, που, όπως ισχυρίζεται, δεν συνδέεται με απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, αλλά με συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση “είχε φροντίσει από νωρίς να δηλώσει με κάθε τρόπο την προτίμησή της στην ιδιωτική πρωτοβουλία απαξιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες”, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλει ότι η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο “δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους, εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας, να εκχωρούν σε εργολάβους και τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού”, “εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των ιδιωτών”.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι “με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι δήμαρχοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε μάνατζερ, που θα φροντίζουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών εκχωρώντας τους υπηρεσίες του δήμου και μετακυλίοντας βέβαια το κόστος στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά των δημοτών αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη”.

Εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της σε αυτή την προοπτική, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί αύριο τους εργαζόμενους στους δήμους να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις. Για την Πέμπτη έχει προκηρύξει πανελλήνια στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11 π.μ., ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9.30 π.μ., έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Επίσης, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο και όλο το σαββατοκύριακο η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί σε αποχή από την υπερωριακή απασχόληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL