Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Δημήτρης Μπίρμπας: / Δημήτρης Μπίρμπας: Συνεχίζεται η κακοποίηση της απλής αναλογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Μπίρμπας: / Δημήτρης Μπίρμπας: Συνεχίζεται η κακοποίηση της απλής αναλογικής

Εντείνονται οι ζυμώσεις για την ανάδειξη εκπροσώπων στις 13 περιφερειακές ενώσεις δήμων, καθώς, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η εκλογική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Οκτωβρίου, ενώ το αργότερο έως την 15η Φεβρουαρίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέσω γενικής συνέλευσης για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Κι όλα αυτά με φόντο την διαμάχη μεταξύ των “γαλάζιων” δημάρχων Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Κι ενώ οι ζυμώσεις εντείνονται, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Π.Δ. για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών ως προς την “κακοποίηση της απλής αναλογικής”, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας”, Δημήτρης Μπίρμπας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει “απαράδεκτο” το γεγονός ότι σε σύνολο 522 εκλεκτόρων οι 332 δήμαρχοι είναι ex officio μέλη και άρα οι δήμαρχοι είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους υπόλοιπους αιρετούς και “διαμορφώνουν συσχετισμούς εκλογής και για τους δημοτικούς συμβούλους στις περιφερειακές ενώσεις δήμων και στην ΚΕΔΕ”.

Ο Δημ. Μπίρμπας χαρακτηρίζει “θετική” την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή αντιπροσώπων για τις ΠΕΔ από τα δημοτικά συμβούλια, όπου συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο στις αδιάθετες έδρες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η απλή αναλογική “ακυρώνεται στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ (απ’ ό,τι φαίνεται στη διατύπωση), όπου προϋπόθεση είναι οι παρατάξεις να έχουν πάρει έδρα στην πρώτη κατανομή για να συμμετέχουν στη διάθεση των αδιάθετων εδρών”. Με βάση αυτόν τον όρο “θα αποκλείονται υπαρκτές πολιτικά δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης από τα διοικητικά συμβούλια των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ” υπογράμμισε ο Δημ. Μπίρμπας. Επί της ουσίας, με αυτόν τον όρο δεν θα εκπροσωπούνται δυνάμεις της Αριστεράς στα αυτοδιοικητικά όργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL