Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Η ΕΣΑΛ απέρριψε τα σχέδια - Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός από τους δημάρχους Χρ. Βρεττάκο και Γ. Λαγουδάκη και Περάματος * Ν. Σαντορινός: "Η Ν.Δ. να το πάρει απόφαση ότι το Κράτος λειτουργεί!" / Δεν πέρασαν οι προτάσεις της COSCO για επέκταση σε Κερατσίνι και Πέραμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΣΑΛ απέρριψε τα σχέδια - Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός από τους δημάρχους Χρ. Βρεττάκο και Γ. Λαγουδάκη και Περάματος * Ν. Σαντορινός: "Η Ν.Δ. να το πάρει απόφαση ότι το Κράτος λειτουργεί!" / Δεν πέρασαν οι προτάσεις της COSCO για επέκταση σε Κερατσίνι και Πέραμα

Τις προτάσεις της COSCO για επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε Κερατσίνι και Πέραμα απέρριψε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Την απόφαση χαιρετίζουν οι δήμαρχοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, οι οποίοι δηλώνουν όμως ότι δεν εφησυχάζουν. Δυσαρέσκεια για την εξέλιξη εκφράζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) Γιου Ζενγκάνγκ, ζητώντας από την ΕΣΑΛ να επανεξετάσει σύντομα την επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, γιατί, όπως υποστηρίζει, πρόκειται για “μια μεγάλη επένδυση που θα εδραιώσει το λιμάνι του Πειραιά στα κορυφαία container terminals της Ευρώπης”.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Τετάρτης, η ΕΣΑΛ ενέκρινε το master plan του ΟΛΠ, που συνοδεύεται από επενδύσεις ύψους 611,8 εκατ. ευρώ. “Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής λάβαμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα καταστήσουν τον Πειραιά το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες νέες θέσεις εργασίας” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ. Ωστόσο, ο Οργανισμός αναγκάστηκε σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν να αποσύρει την πρότασή του για την επέκταση του τερματικού σταθμού οχημάτων (car terminal) στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, ο οποίος και παραμένει ως έχει, ενώ για την επέκταση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (container terminal) η ΕΣΑΛ αποφάσισε ότι “οι συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου”.

“Η απόφαση της ΕΣΑΛ να απορρίψει την πρόταση για τις επεκτάσεις αφενός του car terminal στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας και αφετέρου του container terminal, με τη δημιουργία τέταρτης προβλήτας που είχε συμπεριληφθεί στο νέο master plan της Cosco, βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας καθησυχάζει”, σχολιάζει ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και στηλιτεύοντας τη συνεχή προσπάθεια της COSCO το νέο master plan της “να εγκριθεί εν κρυπτώ”.

Για “πρώτη νίκη” κάνει λόγο ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης εκφράζοντας την επιδίωξη για “μια ανάπτυξη του λιμανιού που να αποσκοπεί στην αγαστή συνεργασία με τις παραλιμένιες πόλεις”. Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ απεκάλυψε τη μεθόδευση της COSCO να λάβει άδεια ναυπηγείου, αφού “το νέο σχέδιο μειώνει τη χερσαία ναυπηγοεπισκευή στο 50% της αρχικής της έκτασης, αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων, αφού αυτή η δραστηριότητα αποτελεί την κυρία πηγή εισοδήματος των εργαζομένων της περιοχής”.

Ως “νίκη της νομιμότητας” χαρακτηρίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τομεάρχης Ναυτιλίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση της ΕΣΑΛ. Επιτέθηκε, μάλιστα, στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, “που από το βήμα της ΔΕΘ βιάστηκε να ανακοινώσει με στόμφο τις νέες επενδύσεις του ΟΛΠ παρακάμπτοντας το στάδιο της έγκρισης, λες και η υλοποίηση ήταν δεδομένη. Βρίσκονται εκτεθειμένοι για ακόμη μια φορά”. Στον αντίποδα αυτού, ο Ν. Σαντορινιός υπενθύμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής και των εργαζομένων”. “Πρέπει επιτέλους η Ν.Δ. να πάρει απόφαση ότι το κράτος λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο νόμων και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι απαραίτητοι για τη δημοκρατία, την ισονομία και την ισόρροπη ανάπτυξη και πως όποιος προσπαθεί να τα παρακάμψει δεν εξυπηρετεί την πρόοδο, αλλά την ασυδοσία” τόνισε ο Ν. Σαντορινιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL