Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Δωράκια σε "γαλάζιους" εκλεκτούς της Αυτοδιοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δωράκια σε "γαλάζιους" εκλεκτούς της Αυτοδιοίκησης

Χαριστική ρύθμιση για τον “γαλάζιο” δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία τον απαλλάσσει από κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις αναφορικά με τις πλαστές διά περιφοράς αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει η “Αυγή”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος πίεζε την ομογάλακτή του κυβέρνηση να προωθήσει σχετική ρύθμιση, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι καταπέλτης.

Έτσι η απαλλακτική γι' αυτόν ρύθμιση εμφιλοχώρησε στις διάφορες διατάξεις που επενδυτικού πολυνομοσχεδίου και αναφέρει ότι “εφ’ όσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς με τη συμμετοχή των δύο τρίτων των μελών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου”.

Οι δε αποφάσεις “που έχουν ήδη ληφθεί διά περιφοράς έως τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται νόμιμες” και άρα “οι ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εις βάρος αιρετών της τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με τη διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ παύουν οριστικά”. Για τις περιπτώσεις που “δεν έχει ασκηθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ποινική ή πειθαρχική δίωξη, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με πράξη αρμοδίου οργάνου”.

Περαιτέρω η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επικαιροποιεί ως προς τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων αυτές που αφορούν την είσοδο των ιδιωτών στην καθαριότητα στους δήμους (συλλογή, μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών), αλλά και τη συντήρηση χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Ως προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση τίθεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης με διάταξη εξαιρούνται από κατάσχεση, παρακράτηση ή συμψηφισμό λόγω οφειλών των ΟΤΑ προς το Δημόσιο, τρίτους ή ασφαλιστικούς οργανισμούς οι χρηματοδοτήσεις προς ΟΤΑ από επενδυτικά δάνεια και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης. Τέλος, διευκολύνονται αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Για τη δρομολογημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκατάσταση του προσωπικού στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” με ειδική ρύθμιση εναρμονίζεται ο χρόνος υπηρεσίας του με τον χρόνο λειτουργίας του προγράμματος στην αντίστοιχη δομή του δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL