Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Μεταθέτει κατά ένα μήνα την παρουσίαση των εκλογικών νομοσχεδίων * Για επικίνδυνα τα θεσμικά παιχνίδια της Ν.Δ. κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ * Στροφή στο νεανικό εκλογικό κοινό κάνει η Ν.Δ. / Σε εκλομαγειρέματα επιδίδεται η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Μεταθέτει κατά ένα μήνα την παρουσίαση των εκλογικών νομοσχεδίων * Για επικίνδυνα τα θεσμικά παιχνίδια της Ν.Δ. κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ * Στροφή στο νεανικό εκλογικό κοινό κάνει η Ν.Δ. / Σε εκλομαγειρέματα επιδίδεται η κυβέρνηση

Συνθετότερη των αρχικών προσδοκιών αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η κατάρτιση νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Οπότε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μεταθέτει κατά ένα μήνα το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, αντί για Οκτώβριο στον Νοέμβριο, όπως και τον εκλογικό νόμο, αντί για Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, προκειμένου να “ωριμάσουν” οι συνθήκες κατά τη διαβούλευσή τους. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απευθύνει έκκληση στα κόμματα για συνεννόηση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή. Ο ίδιος, μάλιστα, προσδιορίζει τους Έλληνες του εξωτερικού στους 350.000, ενώ φαίνεται ότι η προσδοκία της Ν.Δ. είναι η προσέλκυση του νεανικού κοινού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδωμένο προβάδισμα. Για “επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια”, αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στροφή στους νέους...

“Δεν προσβλέπουμε στην ψήφο του παππού ή της γιαγιάς που είναι Έλληνες και ζουν στην Αστόρια”, ξεκαθάρισε χθες, σε ειδική εκδήλωση για την αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. “Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τη χώρα για τους νέους ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε ο νέος, αντί να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να ψηφίσει, να μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του”, είπε δίνοντας το περίγραμμα της στρατηγικής της Ν.Δ. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για αναδίπλωση της αρχικής ρητορικής, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στους ομογενείς της Αστόριας στις ΗΠΑ.

Προκύπτουν λοιπόν εύλογες απορίες γι’ αυτή την αλλαγή ρητορικής. Διαφωτιστική όμως ήταν η τοποθέτηση του δημοσκόπου, Δημήτρη Μαύρου, ο οποίος επισήμανε την τάση του εκλογικού σώματος για “συστημική νεοτερικότητα”, που εκφράζεται μέσα από την “καινοτομία” προκειμένου να διαμορφωθεί “η προσδοκία της βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων”, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, φορείς της καινοτομίας είναι οι νέοι, που συγκροτούν μια δυναμική ομάδα εντός του εκλογικού σώματος.

Την ίδια ώρα, η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο νεανικό εκλογικό κοινό είναι όχι μόνον εμπεδωμένη, αλλά και ισχυρή. Όπως τόνισε ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης Γεράσιμος Μοσχονάς, “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στον χώρο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ε.Ε. που έχει τόσο ισχυρή απήχηση στο νεανικό κοινό”. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τοποθετήσεις των δύο και με δεδομένο ότι οι τελευταίες εκλογές εμπέδωσαν την ισχύ των δυο κομμάτων, η Ν.Δ. φαίνεται να επιδιώκει να διεισδύσει στο νεανικό κοινό δίνοντας την “υπόσχεση” πως, παρότι είναι συντηρητικό κόμμα, θα αξιοποιήσει την καινοτομία, δίνοντας χώρο και φωνή στους νέους ανθρώπους.

Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καταστρώνει τη στρατηγική προσέλκυσης των νέων του εξωτερικού, ώστε να έχουν διευκολύνσεις για να συμμετάσχουν σε επόμενη εκλογική διαδικασία. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος χαρακτήρισε “υψηλού επιπέδου” το πόρισμα της Επιτροπής Πουλάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αποκάλυψε μερικές πτυχές της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης. Δεσμεύτηκε για νομοθετικές ρυθμίσεις στον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας και ψηφιοποίηση της διαδικασίας που σχετίζεται με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Πρόκρινε την επιστολική ψήφο με τη χρήση μοναδικού ψηφιακού αριθμού. “Θα ήμουν θετικός στην επιστολική ψήφο όχι μόνον για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για τους ετεροδημότες”, είπε ο Θ. Λιβάνιος τονίζοντας ότι στη Γερμανία ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους αξιοποιεί την επιστολική ψήφο.

Σε θολά νερά...

Στο ακανθώδες ζήτημα της προσμέτρησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υφυπουργός απέκλεισε την ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια, χωρίς να προσδιορίζει περισσότερα. Παράλληλα, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις ως προς την κατανομή των εδρών σε τοπικό επίπεδο, όπως και στην κατανομή των εδρών στα μικρότερα κόμματα. Νωρίτερα, αυτόν τον προβληματισμό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. “Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση’, είπε (ΣΚΑΪ) χαρακτηρίζοντας “εθνικού χαρακτήρα” την πρωτοβουλία του. “Η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό”, σημείωσε απαντώντας στο θεμελιώδες της ενιαίας προσμέτρησης στις έδρες Επικρατείας.

“Κανένα άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη”

“Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων”, σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου προσθέτοντας: “Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά”. “Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους”, υπογραμμίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου υποστηρίζοντας ότι “η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με την ψήφο των ομογενών”. “Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης”, τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL