Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Μετά από πολυετείς αγώνες της "Ανοιχτής Πόλης" / Στην αποκλειστική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων η Κονίστρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά από πολυετείς αγώνες της "Ανοιχτής Πόλης" / Στην αποκλειστική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων η Κονίστρα

Μετά από πολυετείς αγώνες της “Ανοιχτής Πόλης”, η Κονίστρα περνά οριστικά στη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχοντας λάβει υπόψιν του έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εκ νέου προσκόμισε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Ηλιόπουλος.

Πρόκειται για μια νησίδα πρασίνου έκτασης 8 στρεμμάτων, στους πρόποδες του Φιλοπάππου, η οποία αποδεικνύεται ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Οπότε, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύει τη νέα διοίκηση προκειμένου ο δήμος να αναλάβει τα πλήρη δικαιώματα επί της έκτασης και να συντάξει διαχειριστική μελέτη για τις προδιαγραφές των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κονίστρας φαίνεται να περιπλέκεται από το 1929. Είχε προηγηθεί απόφαση του 1921, με την οποία η έκταση 6 στρεμμάτων είχε κηρυχθεί απαλλοτριωτέα προς αναδάσωση. Το 1929 έγινε προσωρινή παραχώρηση από το υπουργείο Γεωργίας της έκτασης των 5 στρεμμάτων με σκοπό την αναδάσωση, τον εξωραϊσμό, τη φύλαξη και τη συντήρηση της περιοχής. Το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής προς το Ελληνικό Συμβούλιο Ελληνίδων για τα 5 στρέμματα συντάχθηκε το 1931 και για το υπόλοιπο 1 στρέμμα το 1935. Το 1949, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκε η ανάκληση της παραχώρησης προς το Ελληνικό Συμβούλιο Ελληνίδων από το υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που διαβιβάστηκε στον Δήμο Αθηναίων, αναφέρεται ότι “δεν έχει εκδοθεί οριστικό παραχωρητήριο για την απόκτηση της κυριότητας από το Ελληνικό Συμβούλιο Ελληνίδων”. Συνεπώς, “η έκταση ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο”, αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, όπου επισημαίνεται ότι “η μέριμνα για την ανάπτυξη, βελτίωση, αναδάσωση και προστασία των πάρκων” ανήκει στον δήμο και τα νομικά του πρόσωπα.

Η έκταση των 8 στρεμμάτων περιλαμβάνει δημοτικό παιδικό σταθμό κατασκευασμένο με σύγχρονες προδιαγραφές, 120 δέντρα, αλλά και γήπεδο μπάσκετ με εξέδρα. Στο σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναφέρεται ότι για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που είχαν φτιαχτεί στην έκταση και ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων, παρότι υπάγονται στις διατάξεις περί παράτασης της αδειοδότησης, εκκρεμεί η σύνταξη διαχειριστικής μελέτης που θα περιγράφει τις απαιτούμενες υποδομές και τις φυτεύσεις πρασίνου.

Επισημαίνοντας ότι πλέον ανήκει στη “μέριμνα” του Δήμου Αθηναίων η ανάπτυξη και η βελτίωση της Κονίστρας, η "Ανοιχτή Πόλη" επανέφερε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προστασία του πρασίνου. “Μιλάμε για 8 στρέμματα που η Αθήνα δεν αντέχει να στερείται, ιδιαίτερα σε μια εποχή κορύφωσης της κλιματικής κρίσης” σημείωσε ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Ν. Ηλιόπουλος. “Παρότι το ζήτημα δεν τίθεται για πρώτη φορά, η απελθούσα δημοτική αρχή δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια, παρατείνοντας έτσι την εδώ και καιρό παράτυπη διαχείρισή του από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (ΕΣΕ), με τρόπους που υπερβαίνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου και τον κλειδώνουν για τους δημότες” πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος, για να ζητήσει εκ νέου την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων στην κατεύθυνση της ρητής αναγνώρισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου της Κονίστρας και της ανάλογης αξιοποίησής του.

“Η Κονίστρα αποκτά πλέον τη δική της ταυτότητα και τον δικό της χαρακτήρα. Αποδίδεται στις Αθηναίες και στους Αθηναίους και ξαναγεννιέται ως πνεύμονας ζωής” δεσμεύτηκε ο Κ. Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την έκταση ως έναν από τους “θησαυρούς των Πετραλώνων”. “Με καθαριότητα και φροντίδα, με φωτισμό και φύλαξη αλλά, κυρίως, με τη σκέψη ότι τα παιδιά όλων μας έχουν ανάγκη να μεγαλώσουν σε μία Αθήνα που δεν θα τα πνίγει, αλλά θα τα αγκαλιάζει. Θα τους δίνει χώρο να ζουν” κατέληξε ο δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL