Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΔΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ / Δέκα χρόνια κι ακόμη να γίνει αποτεφρωτήριο νεκρών στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΔΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ / Δέκα χρόνια κι ακόμη να γίνει αποτεφρωτήριο νεκρών στην Αθήνα

“Τι είμαστε; Τέφρα είμαστε...” λέει ξεφυσώντας με πόνο η Δέσποινα Μακρινού για τον σύντροφο της ζωής της Αλέξη Οικονομίδη, που έχασε πρόσφατα μετά από 38 χρόνια συμβίωσης. “Η απότεφρωση ήταν δική του επιθυμία. Όπως και η κηδεία ήθελε να είναι πολιτική’ αναφέρει έχοντας το ίδιο βάρος στη φωνή.

Παίρνει μια ανάσα και συνεχίζει: “Επιθυμία του Αλέξη είναι να ρίξουμε την τέφρα του στο Αιγαίο”. Κι όταν τη ρωτάμε πώς είναι το συναίσθημα να έχεις την τέφρα του αγαπημένου σου σε ένα δοχείο στο σπίτι, η ίδια μας λέει: “Για μένα είναι κάπως πιο εύκολο από το να ξέρω ότι ο άνθρωπός μου που χάθηκε είναι μέσα σε έναν τάφο, δυο μέτρα κάτω από την γη”. “Η τυπική ιεροτελεστία κάνει πιο βαρύ τον αποχωρισμό. Ούτως ή άλλως, ο πόνος της απώλειας και το πένθος είναι το ίδιο βαριά” εξηγεί η Δέσποινα Μακρινού για να καταλήξει: “Νομίζω ότι είναι πιο ανακουφιστικό να ξέρεις ότι ο άνθρωπός σου που χάθηκε δεν είναι θαμμένος δυο μέτρα κάτω από τη γη. Και η ψυχή του μέσα από την τέφρα θα πάει στο Αιγαίο, στη θάλασσα. Εκεί που ήθελε!”.

Η κηδεία του Αλέξη Οικονομίδη και η επιλογή του για αποτέφρωση στη Βουλγαρία φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα, στην περιοχή του Ελαιώνα, όπως έχει αποφασιστεί. Ιδίως εάν υπολογίσει κανείς ότι ετησίως 2.500 με 3.000 νεκροί μεταφέρονται στη Βουλγαρία με το κόστος της αποτέφρωσης να κυμαίνεται από 1.500 έως 3.500 ευρώ. Κι όμως, η προσπάθεια, παρότι ξεκίνησε συστηματικά στον Δήμο Αθηναίων από το 2010, ακόμη βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν γραφειοκρατικό και δικαστικό κυκεώνα, όπως εξηγεί στην “Α” ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Από το 2010... στην απόφαση Σταθάκη

“Το 2010 πιστεύαμε ότι η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα είναι σχετικά απλή" λέει με πικρία ο Γ. Καμίνης, για να προσθέσει: “Δεν φανταζόμασταν πόσες δυσκολίες θα συναντούσαμε...”. “Κατ' αρχάς, ο νόμος του 2006 ήταν πολύ κακός και χρειάστηκαν 13 τροποποιήσεις ως προς την έγκριση των χωροθετήσεων”, εξηγεί, “ώστε να φτάσουμε στον Απρίλιο του 2019 και στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για τη χωροθέτηση στον Ελαιώνα”, που φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. “Η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου νεκρών είναι ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας” τονίζει ο Γ. Καμίνης, για να εξηγήσει πως η αναγκαιότητα προέκυπτε και από την πληρότητα των υφιστάμενων νεκροταφείων. “Κάθε σύγχρονη χώρα έχει αποτεφρωτήρια... Εμείς γιατί να μην έχουμε;” διερωτάται. Δυστυχώς, όμως, η απάντηση θα έρθει μέσω της δικαστικής οδού, αφού το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθούν δύο αιτήσεις ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Σταθάκη αναφορικά με τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα σε προηγουμένως χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο χώρο.

“Να προχωρήσει η κατασκευή”

“Δεν τιμά κανέναν μας το 2019 να μην λειτουργεί ακόμα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να τρέξει τις διαδικασίες έτσι ώστε η Αθήνα να αποκτήσει αποτεφρωτήριο, κάτι που σε μια σειρά από χώρες συνιστά μια φυσιολογική επιλογή” υπογραμμίζει μέσω της “Α” ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος. “Αποτελεί ντροπή μια σειρά από συμπολίτες μας να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν με ταξίδια στη Βουλγαρία έτσι ώστε να ικανοποιήσουν την επιθυμία των δικών τους ανθρώπων που επέλεξαν την καύση” προσθέτει. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι “μετά και την περσινή υπογραφή από τον υπουργό Γ. Σταθάκη έχει ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα. Το γεγονός ότι ο νόμος που επιτρέπει την καύση έχει ψηφιστεί από το 2006 δείχνει πόσο πίσω έχουμε μείνει. Η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα αν σκεφτεί κάποιος ότι σχεδόν 3.000 αποτεφρώσεις συμπολιτών μας γίνονται σε άλλες χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία”.

Ο Ν. Ηλιόπουλος κάνει λόγο, μάλιστα, για “αποκλειστική” ευθύνη του Δήμου Αθηναίων “να δημιουργηθούν επιτέλους οι συνθήκες και οι υποδομές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διεξαγωγής για τις πολιτικές κηδείες. Η σημερινή κατάσταση στο Α' Νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων απέχει πολύ από τον παραπάνω στόχο”. “Αποτελεί ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς να σεβαστούμε τις προσωπικές επιλογές πάνω σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Στο χέρι της δημοτικής αρχής είναι να δείξει και την κατάλληλη πολιτική βούληση. Η "Ανοιχτή Πόλη" στήριζε και θα στηρίξει οποιαδήποτε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση” καταλήγει.

Η αποτέφρωση ως υπαρκτή κοινωνική ανάγκη

Με την επισήμανση ότι “η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου ανταποκρίνεται σε μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη”, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τονίζει μέσω της “Α”: “Υποχρέωσή μας είναι να θέσουμε ένα τέλος στην ψυχοφθόρα ταλαιπωρία των συγγενών και τα αδικαιολόγητα υπέρογκα έξοδα που καλούνται να καταβάλουν. Επειδή όμως έχουν γίνει πολλές εξαγγελίες στο παρελθόν, το στοίχημα είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη”.

Στο ερώτημα πού βρισκόμαστε ως προς την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρει: “Ύστερα από μια μακρά διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου χώρου και εξασφάλισης των απαραίτητων προϋποθέσεων, εντοπίστηκε τοποθεσία που ικανοποιεί όλα τα απαραίτητα κριτήρια, στην περιοχή του Ελαιώνα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή της Αθήνας, μαζί με την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξασφάλισαν με νομοθετική παρέμβαση το επιτρεπτό της κατασκευής και λειτουργίας ενός κέντρου αποτέφρωσης στον συγκεκριμένο χώρο”. “Σήμερα βρίσκεται υπό επεξεργασία το τεύχος για προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, που θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα” εξαγγέλλει μέσω της “Α” ο δήμαρχος Αθηναίων.

Τη βούληση της νυν διοίκησης του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στην κατασκευή αποτεφρωτηρίου, συνεχίζοντας την προσπάθεια του Γ. Καμίνη, χαιρετίζει η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, με τον εκπρόσωπό της Αντώνη Αλακιώτη να δηλώνει πρόθυμος να την ενισχύσει όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. “Όμως αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οι χωροθετήσεις και στον Ελαιώνα, και στη Θεσσαλονίκη είναι ατελέσφορες και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν άλλες επιλογές χώρων” λέει ο Αντ. Αλακιώτης εκφράζοντας επιφυλάξεις για την τελική έκβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL