Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: / Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: Αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: / Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: Αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια

Ως απαξίωση της πρόσφατης ετυμηγορίας του λαού στις αυτοδιοικητικές κάλπες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στην ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας την επιλογή της νέας κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, “πριν καν ο 'Κλεισθένης' εφαρμοστεί”.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφέρει, διακατέχονται από “προφανή προβλήματα συνταγματικότητας”, αφού “μεταφέρουν υπερεξουσία στον δήμαρχο και στα υπ’ αυτόν διορισμένα όργανα”, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα οποία “αποκτούν υπερ αρμοδιότητες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου”. Εξηγεί, μάλιστα, ότι με το νομοσχέδιο μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή οι οποίες πλέον είναι “αποκλειστικές” και αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου και έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, διευκόλυνση καταβολής των οφειλών άνω των 150.000 ευρώ, διαγραφή χρεών και απαλλαγή προστίμων, εξωδικαστικό συμβιβασμό και έγκριση ισολογισμών των νομικών προσώπων.

Στο σκέλος των συμπράξεων των παρατάξεων, ο Δ. Μπίρμπας υποστηρίζει ότι το μέτρο λειτουργεί περιοριστικά, αφού δεν επιτρέπει στους δημοτικούς συμβούλους να αποχωρήσουν από τη σύμπραξη της παράταξής τους με αυτή του δημάρχου. Ειδικά για τα κοινοτικά συμβούλια, ο Δ. Μπίρμπας επικρίνει την επιλογή να καταργηθεί εν τοις πράγμασι η ψήφος στην τέταρτη κάλπη, αφού πλέον ο οιονεί τέταρτος βαθμός Αυτοδιοίκησης χάνει τον αποφασιστικό του χαρακτήρα και περιορίζεται μόνο στον γνωμοδοτικό για ζητήματα που αφορούν τις κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL