Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Billy Pod: Τύμπανα που θεραπεύουν την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Billy Pod: Τύμπανα που θεραπεύουν την κοινωνία

Του Ιλάν Σολομων

Τα τύμπανα των φυλών της «μήτρας των ρυθμών», της Μαύρης Ηπείρου, είχαν πάντα ρόλο θεραπευτικό, ένα χαρακτήρα ιεροτελεστίας ριζωμένης βαθιά στα ανθρώπινα ένστικτα. Για τον Billy Pod τα τύμπανα είναι μέσο έκφρασης, ο τρόπος του να ψάχνει απάντηση στα αδιέξοδά του. Μια εντελώς προσωπική υπόθεση.

Άρχισε να παίζει ντραμς σε ηλικία μόλις δέκα ετών, ενώ συναντήθηκε με την jazz στη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Το περιβάλλον ήταν ιδανικό και σημαντικοί ήταν οι δάσκαλοί του, με τον Δήμο Δημητριάδη και τον Γιώργο Κοντραφούρη να τον εμπνέουν και να προωθούν συχνά με δική τους αυτοθυσία το όραμά του. Εκεί γνώρισε και τα παιδιά του Next Step Quintet και ένιωσε ότι βρήκε το κομμάτι του εαυτού του που ταυτίζεται με τη μουσική που περισσότερο αγάπησε.

Το μεταπτυχιακό του Billy -για τους φίλους Βασίλη- έχει σχέση με την επανάσταση που έφεραν τα ντραμς στα piano trio της jazz και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής -του R&B, του rock, της pop και βέβαια της jazz- μέσα από το καλλιτεχνικό όραμα κάποιων πρωτοπόρων όπως ο Max Roach, ο Philly Joe Jones, ο Roy Haynes ή ο Elvin Jones.

Τρανταλίδης και Κοντραφούρης

Ο λόγος που ο μικρός Βασίλης ξεκίνησε τα τύμπανα ήταν ο Γιώργος Τρανταλίδης, τον οποίο είδε σε ηλικία δέκα ετών να παίζει ζωντανά με τους Socrates. Μια ακόμα μεγάλη επιρροή ήταν ο αξέχαστος Tony Williams, που στο drumming του συνδύαζε τη free jazz, την fusion και την παράδοση του hard bop.

Ως Billy Pod ξεκίνησε ως μέλος του Baby Trio του φίλου και μέντορά του Γιώργου Κοντραφούρη, στο οποίο ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας της jazz παίζει με τον νέο έρωτά του, ένα βαρύ Hammond όργανο, και μας συστήνει τους νέους του συνεργάτες, που πρέπει να είναι πάντα κάτω των 25 ετών, πριν... συνταξιοδοτηθούν από το τρίο! Στη συνέχεια σχημάτισε με τέσσερις καλούς συμφοιτητές του το Next Step Quintet -σήμερα απλά Next Step- με τους οποίους πρόσφατα ηχογράφησαν στη σκηνή του "The Zoo", μπροστά σε ένα καθηλωμένο κοινό, τον πολυαναμενόμενο τρίτο τους δίσκο.

«Drums to heal society»

Στα τριάντα του χρόνια σήμερα ο Βασίλης κυκλοφορεί σε συνεργασία με την επιλεκτική Puzzlemusik και στη ''φυσική'' μορφή ενός CD το «Drums to heal society», στο οποίο παίζει -και έχει συνθέσει σχεδόν όλη τη μουσική- με τον κιθαρίστα Μιχάλη Τσιφτσή, τον μπασίστα Κίμωνα Καρούτζο και με τη σύμπραξη σπουδαίων ομοτέχνων του όπως ο Prof Γιώργος Κοντραφούρης, ο πιανίστας και συνεργάτης του στους Next Step Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Αναστασάκης, που χειρίζεται τις πολύμορφες ηλεκτρονικές πηγές παραγωγής ήχου, και ο εξαίρετος ντράμερ Στέφανος Χυτήρης, ενώ στη διασκευή του «Limit to your love» συνεργάστηκε με τη «διαφορετική», την ιδιότυπη φωνή της Katerine Duska.

«Όλοι μας έχουμε διαφορετικές πλευρές μέσα μας και αυτό είναι κάτι που νιώθω την ανάγκη να εξερευνήσω. Για μένα τα τύμπανα συνδέονται με τα πάντα. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο ζούμε τις ζωές μας, με τον οποίο ερωτευόμαστε, πολεμούμε, διεκδικούμε ή απελπιζόμαστε» λέει ο ίδιος ο Βασίλης για την κεντρική ιδέα του άλμπουμ. Από αυτό διέκρινα από την πρώτη ακρόαση τη σύνθεση «Billy Pod», με τη συμμετοχή του Γιώργου Κοντραφούρη που το έγραψε. Ένας φόρος τιμής στον δάσκαλό του, με τον οποίο ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στη μουσική.

Η συνεργασία του με την Κατερίνα Ντούσκα στο «Limit to your love» οφείλεται στο όραμά της, τη μοναδικότητα που έχει ως ερμηνεύτρια. Στη φυσική και πρωτότυπη προσέγγισή της οδηγήθηκε προς μιαν άλλη κατεύθυνση από αυτή που θα επέλεγε σε ένα δικό της τραγούδι. Ηχογραφήθηκε μόνο μια φορά ζωντανά και αυτή η εκτέλεση ακούγεται στον δίσκο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου o Billy Pod ανεβαίνει στη σκηνή του six d.o.g.s για την έναρξη της περιοδείας του «Drums to heal society», ενός άλμπουμ που εμπλουτίζει τους jazz κώδικές του με στοιχεία pop-electronica και ροκ, για να δημιουργήσει έναν ήχο πολυμορφικό, στον οποίο αντικατοπτρίζεται η ανθρώπινη εμπειρία στη σύγχρονη κοινωνία. Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του δίσκου επί σκηνής θα βρεθούν οι περισσότεροι από τους φίλους μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφηση του.

Την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει από την Puzzlemusik και η έκδοση του βινυλίου, ενώ μετά την Αθήνα η περιοδεία θα συνεχιστεί στην Πάτρα, την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα, πάντα μαζί με τον σταθερό πυρήνα του γκρουπ, αλλά και τον Γιάννη Παπαδόπουλο των Next Step στο πιάνο. Στα μπαγκάζια τους ένα άλμπουμ που έχει συχνή παρουσία στα ραδιόφωνα και έχει τραβήξει την προσοχή πολλών αγγλικών και αμερικανικών sites με πολύ καλές κριτικές:

"This new artist to us features a high calibre roster of Athenian musicians. As per any respectable bandleader, Vassilis is as comfortable in the background as he is in the foreground. There’s a community spirit here" έγραψε ο Damien Wilkes στο "UK vibe". ("Αυτός ο άγνωστος σε μας καλλιτέχνης πλαισιώνεται από ένα σύνολο με υψηλού βεληνεκούς Αθηναίους μουσικούς. Όπως κάθε πραγματικός ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του, ο Βασίλης παίζοντας μουσική νιώθει το ίδιο καλά είτε βρίσκεται στο προσκήνιο είτε στο background. Έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό συνεργατικό πνεύμα").

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL