Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις 32 δισ. έως το 2030 στην ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις 32 δισ. έως το 2030 στην ενέργεια

Σε ένα καθαρό πεδίο μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα προχωρά πλέον η Ελλάδα, με το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που γίνονται, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, της τάξεως των 32 δισ. ευρώ έως το 2030, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα πεδία του ενεργειακού τομέα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι διαμορφώνονται οι καταλληλότερες συνθήκες προκειμένου να κατοχυρωθούν η ασφάλεια εφοδιασμού και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα.

Ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές

Εξάλλου ο υπουργός μιλώντας χθες στον Real FM αναφέρθηκε στη νέα διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Όπως τόνισε, συμφωνήθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν η διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού μικρής διάρκειας, μόλις ενός μήνα, που ήδη ξεκίνησε, εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρείες και στο τέλος Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές για να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως στον τρόπο αποτίμησης της πραγματικής αξίας των μονάδων αυτών, και όπως είπε “θα έχουμε θετικό πρόσημο με την αλλαγή αυτή”. Η προτροπή, σημείωσε, είναι να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τη διευθέτηση κι άλλων εκκρεμοτήτων, όπως η τιμή του λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, ώστε οι επενδυτές να εκτιμήσουν το κόστος επάρκειας και τιμής τροφοδοσίας.

Μίλησε επίσης για τις μεγάλες αλλαγές στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επισημαίνοντας πως “ευελπιστούμε ότι μόλις ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στα τέλη του 2019, θα επιταχύνει την απελευθέρωση, καθώς θα εισαχθούν νέα προθεσμιακά διμερή συμβόλαια, που θα αποτυπώνουν την τιμή αλλά και τη σύνθεση του μείγματος (ΑΠΕ κ.λπ.)” δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά κι επιταχύνοντας τη λειτουργία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL