Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΕΝΑ: Από την ιστορική αναγκαιότητα της ανάπτυξης της ΔΕΗ, στη φιλελεύθερη αντεπανάσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΑ: Από την ιστορική αναγκαιότητα της ανάπτυξης της ΔΕΗ, στη φιλελεύθερη αντεπανάσταση

«Η παραγωγή και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησε ως ιδιωτική, όμως για ιστορικά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς πέρασε στο δημόσιο έλεγχο τη δεκαετία του 1950», σημειώνει το Iνστιτούτο ΕΝΑ.

Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι «η ελληνική κοινωνία, μέσω του Δημοσίου ανέλαβε την ανάπτυξη της ΔΕΗ και την κάλυψη των κοινωνικών και επιχειρηματικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια με δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο. Μετά το 1990, η ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων επανέρχεται στο προσκήνιο. Σήμερα, η ιδεολογία αυτή έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, γι’ αυτό και προβάλλεται ως απάντηση και σε υπαρκτά προβλήματα».

«Γιατί συγκεκριμένα αγαθά όπως η ενέργεια να θεωρούνται ως κοινωνικά αναγκαία; Μπορεί, πράγματι, ο μηχανισμός της αγοράς να ρυθμίσει αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια την παραγωγή και τη διανομή τέτοιων αγαθών; Είναι, άραγε, η εξυγίανση και η αποτελεσματικότατα εφικτές μέσω της ιδιωτικοποίησης; Υπάρχει, εν τέλει, ιδεολογική και ταξική μεροληψία στη συζήτηση για το ιδιωτικό ή το δημόσιο έλεγχο των κοινωνικών αναγκαίων αγαθών και των επιχειρήσεων που τα παράγουν;

Τέλος σημειώνεται ότι η παρούσα ανάλυση, του Νίκου Αστρουλάκη, Δρ. Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστημίου Κρήτης, που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, με το παράδειγμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση στην κατεύθυνση των παραπάνω ερωτημάτων, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά, «θέτοντας σε αμφισβήτηση τον κεντρικό πυρήνα του κυρίαρχου φιλελεύθερου επιχειρήματος των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων, επιχείρημα που εδράζεται στις έννοιες της "εξυγίανσης" και της "αποτελεσματικότητας"».

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΝΑ για τη ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL