Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μετά τη συνεχή απαξίωση του ΕΛΓΑ / "Ανοίγει" για τους ιδιώτες η αγορά γεωργικών ασφαλίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη συνεχή απαξίωση του ΕΛΓΑ / "Ανοίγει" για τους ιδιώτες η αγορά γεωργικών ασφαλίσεων

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην παράδοση (και) της γεωργικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης, που, αφού απαξιώνει συστηματικά τον ΕΛΓΑ, προχωρεί σε συναντήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Θεωρεί δε ότι η κυβέρνηση “έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να εμπλέξει την ιδιωτική ασφάλιση” και ότι προσπαθεί να μην αυξηθούν οι εισφορές αλλά να υπάρξει ένα μεικτό σύστημα με ιδιωτική ασφάλιση και ΕΛΓΑ, παρέχοντας “μία ομπρέλα καλύψεων”, χωρίς βέβαια να αποκαλύπτει ποιες θα είναι αυτές για κάθε μια από τις δύο πλευρές και κυρίως πώς θα κοστολογούνται.

Χαρακτήρισε ως κάτι πολύ σύνθετο, που θα πάρει χρόνο, την αναδιάρθρωση του ελλειμματικού -όπως διαρκώς τονίζει- ΕΛΓΑ καθιστώντας σαφές ότι... πιο γρήγορα θα γίνει η περίφημη “αναδιοργάνωση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων”, που στην ουσία αφορά την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον πρωτογενή τομέα. Πάντως, είναι απορίας άξιο, αφού δεν “βγαίνει” ο ΕΛΓΑ με την εισφορά του 4% (επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται και επιδέχεται αποζημίωσης) από τους αγρότες, με ποιο τρόπο θα αντεπεξέλθουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, σε αντίθεση με τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού, έχουν ως βασική επιδίωξη το κέρδος. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι αύξηση των ασφαλίστρων ή μείωση των καλυπτόμενων κινδύνων και του εύρους τους ή συνδυασμός τους.

Πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει και αυτή την αγορά στον ιδιωτικό τομέα και ήδη ο Μ. Βορίδης συναντήθηκε μεν “διερευνητικά” -σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο - με τον πρόεδρο της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Gartenbau - Versicherung (εξειδικεύεται στην ασφάλιση θερμοκηπίων), όμως “εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των συζητήσεων”.

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία εμφανίστηκε “έτοιμη να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα”, ευχαριστώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό για την υποστήριξη και την εποικοδομητική συζήτηση...

Ο υπουργός άλλωστε έχει αναφερθεί στο αυξημένο, τελευταία, ενδιαφέρον του κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL