Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Γιάννης Δραγασάκης στη Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ: / Γ. Δραγασάκης στη Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ: Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με νέο ψηφιακό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Δραγασάκης στη Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ: / Γ. Δραγασάκης στη Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ: Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με νέο ψηφιακό κράτος

Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, το σχέδιο της επόμενης τετραετίας, με ανάπτυξη διατηρήσιμη και βιώσιμη και ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, εστίασε από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι βγαίνοντας η Ελλάδα από τα Μνημόνια δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις του μέλλοντος, "με δική της ευθύνη, διότι αποφύγαμε τέταρτο Μνημόνιο και προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές. Η οικονομία εισήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά, πετύχαμε δημοσιονομική ασφάλεια, δημιουργήσαμε ισχυρά αποθέματα ρευστότητας, ύψους 23 δισ. ως κεντρική και 33 δισ. ως γενική κυβέρνηση. Καταστήσαμε το χρέος βιώσιμο και ελαχιστοποιήσαμε τη δαπάνη εξυπηρέτησής του για αρκετά χρόνια. Βελτιώσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τους όρους δανεισμού της, γεγονός που θα έχει την αντανάκλασή του και στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων".

Όπως ανέφερε ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, "η κοινωνία μας έφτασε στα όρια των αντοχών της, καθορίζοντας τις προτεραιότητές μας. Στηρίξαμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, μειώσαμε την ανεργία, ανοίξαμε το σύστημα υγείας στους ανασφάλιστους, μειώσαμε τους δείκτες της φτώχειας και των ανισοτήτων. Διαχειριστήκαμε μια προσφυγική πλημμυρίδα πρωτοφανή, με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, αποτρέψαμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, προωθήσαμε προοδευτικές νομοθεσίες που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, κρατήσαμε, με δυο λόγια, την κοινωνία όρθια.

Χώρα μετέωρη και χρεοκοπημένη

Στο σημείο αυτό ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως "είναι μύθος ότι η Ελλάδα έβγαινε από τα Μνημόνια το 2014. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα μετέωρη, στο κενό, με Μνημόνιο αλλά χωρίς χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2014. Χωρίς βιώσιμο χρέος, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, χωρίς συμφωνία χρηματοδότησης, με γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και με συσσωρευμένη κρίση αξιοπιστίας στο εξωτερικό, ήταν μια χώρα σε αδιέξοδο" σημείωσε και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε:

"Χαίρομαι που άκουσα το μεσημέρι τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, από αυτό εδώ το βήμα, να παραδέχεται ότι τα ταμεία του κράτους δεν είναι άδεια και ότι η ελληνική οικονομία έχει διαφύγει τον συστημικό κίνδυνο. Δεν θα μπω στον πειρασμό να θυμίσω ποια ήταν η κατάσταση των δημοσίων ταμείων όταν αναλάβαμε ούτε να σχολιάσω τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, περί κατάρρευσης της οικονομίας... Τώρα ορισμένοι κηρύσσουν μια στρατηγική λήθης. Η ιστορία γι’ αυτούς αρχίζει το 2015. Θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει και την κρίση και τη χρεοκοπία και όσους ευθύνονται γι’ αυτήν".

Ριζικός μετασχηματισμός του κράτους

"Ο δικός μας δρόμος δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις, που όμως συσσωρεύουν βάρη στο μέλλον, αλλά τις βιώσιμες λύσεις, τα διατηρήσιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και είναι ανηφορικός. Αν θέλουμε μια ανάπτυξη διατηρήσιμη και βιώσιμη, πρέπει να επενδύσουμε σε ανθεκτικά, 'ακριβά' υλικά: στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, το καθαρό περιβάλλον, την οργανωμένη δόμηση, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη. Όλα αυτά απαιτούν τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους. Διότι όλα αυτά απαιτούν ένα κράτος που θα στηρίζει τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που θα οργανώνει τη συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, ένα κράτος που θα εμπιστεύεται τους πολίτες και θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών".

Στοχευμένες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις

Αναφερόμενος ειδικότερα στο φορολογικό τόνισε ότι η απάντηση είναι "ναι" σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις "με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε. Λέμε όμως ένα ισχυρό 'όχι' σε κάθε προσπάθεια επιστροφής ή διολίσθησης στο πριν την κρίση καθεστώς υποφορολόγησης και ασυδοσίας. Η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, η υπερέκπτωση σε δαπάνες έρευνας, τα κίνητρα για ευρεσιτεχνίες κ.ά. είναι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση".

"Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των επενδύσεων είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνουν το διοικητικό κόστος ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και δημιουργούν σχέσεις διαφάνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση. Γνωρίζετε ότι, στις κατευθύνσεις αυτές, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Και χαίρομαι που κι εσείς αναγνωρίζετε ότι το φαύλο καθεστώς που παραλάβαμε, ειδικά στη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου, ανήκει στο παρελθόν".

Συνταγή αναχρονισμού και επιστροφής στη χρεοκοπία

Η επιστροφή στο παρελθόν είναι ανέφικτη, διότι εγκυμονεί τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και κοινωνικής αποσύνθεσης, τόνισε ο αντιπρόεδρος αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ.

"Ο εύκολος δρόμος συμπυκνώνεται στην υπόσχεση για ανάπτυξη 4% με όπλο τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Όμως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον αναχρονισμό που ταύτιζε την ανάπτυξη με την οικονομική μεγέθυνση, ονόμαζε πρόοδο την καταστροφή του περιβάλλοντος και επεδίωκε την ανταγωνιστικότητα με συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Επιζητά δηλαδή ο δρόμος αυτός τη μεγέθυνση της υπάρχουσας δομής, του τρόπου ανάπτυξης που έχει χρεοκοπήσει.

Γι' αυτό οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλοτε ανοίγουν και άλλοτε κλείνουν το μάτι στη φοροδιαφυγή, άλλοτε καταγγέλλουν και άλλοτε υπόσχονται προστασία στην επιχειρηματική παραβατικότητα, άλλοτε θεωρούν πρόβλημα και άλλοτε χαϊδεύουν τα αυτιά της παραοικονομίας έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο παρελθόν. Για τον ίδιο λόγο, οι οπαδοί του εύκολου δρόμου αναζητούν το μέλλον στην επταήμερη εργασία των εργαζομένων και στα δωδεκάωρα όταν είμαστε η χώρα του ΟΟΣΑ με τον μεγαλύτερο χρόνο εργασίας".

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης, σημείωσε ότι "βεβαίως πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες που να ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη".

Ωστόσο ανάφερε ότι είναι γνωστό πότε και γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα: "Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2009-2014 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στη συνέχεια, την περίοδο 2015-2018 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1,6 μονάδες. Το να ανάγεται λοιπόν το πρόβλημα σε κάποια ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης και όχι στη χρεοκοπία, τα Μνημόνια και την πολιτική που επέβαλαν οι δανειστές ενέχει τον κίνδυνο να επαναληφθεί το γνωστό ιστορικό μοτίβο: Πρώτα έρχεται η χρεοκοπία. Μετά έρχεται η υπερφορολόγηση. Μετά κάποιοι φωνάζουν 'κάτω οι φόροι'. Μετά έρχεται η καταστροφή, η κρίση επιστρέφει. Συνέβη στο παρελθόν, ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL