Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ / Σχέδιο Στουρνάρα: "Να βάλουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στην κοινωνική ασφάλιση"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ / Σχέδιο Στουρνάρα: "Να βάλουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στην κοινωνική ασφάλιση"!

Σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ισχύον σύστημα άνοιξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, διορθώνοντας επί τα χείρω το "ασφαλιστικό Πινοσέτ" που έχει έτοιμο η Νέα Δημοκρατία!

"Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι στενά. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να τους καλύψει όλους", τόνισε από το 12th Insurance Conference, το συνέδριο του ασφαλιστικού κλάδου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα, άνοιξε διάπλατα θέμα παράτασης των ηλικιακών ορίων εργασίας, δηλαδή πρότεινε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Ουσιαστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν ταυτίστηκε μόνο πλήρως με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για "ασφαλιστικό Πινοσέτ", δηλαδή την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα, δείχνοντας πώς θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο "ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης" με εγκαθίδρυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του ασφαλιστικού συστήματος.

Ακόμα, πριμοδότησε μια πολιτική πλήρους κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, που στήθηκε στα πόδια του τα τελευταία τρία χρόνια, υπογραμμίζοντας με έμφαση στην ομιλία του ότι "τα δημόσια συστήματα Υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους». Ουσιαστικά έδειξε την έξοδο σε άνεργους και ανασφάλιστους από το σημερινό σύστημα καθολικής υγείας και περίθαλψης.

Τρεις πυλώνες, "ασφαλιστικό Πινοσέτ"

Ανοίγοντας αρχικά την ασφαλιστική ατζέντα, προειδοποίησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της«παράτασης του εργασιακού βίου» και «αύξησης της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας», καθώς "τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι πλέον στενά... λόγω πλημμελούς εφαρμογής ή και ανατροπής των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη...".

Μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνόψισε τα ευεργετήματα του συστήματος των τριών πυλώνων και της εμπλοκής του στο ασφαλιστικό σύστημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών: «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων. Εστιάζοντας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, η παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων. Μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Εντός συστήματος οι ασφαλιστικές

Στη συνέχεια, εξειδίκευσε πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα. Μάλιστα, παρουσίασε αυτό το σχέδιο ως εφαπτόμενο με ευρωπαϊκή "νόρμα", που καθιερώνει στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα τους "προσωπικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης", και θα ισχύει σε όλες τις χώρες.

Όπως χαρακτηριστά ανέφερε: "Η επόμενη τομή στην ευρωπαϊκή -και συνεπώς και στην ελληνική- ασφαλιστική βιομηχανία έρχεται με την καθιέρωση των 'πανευρωπαϊκών προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων', των λεγόμενων εν συντομία ΡΕΡΡ. Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ο κανονισμός για τα ΡΕΡΡ, ο οποίος είναι εφαρμοστέος και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον κανονισμό αυτό, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας.

Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση των ενιαίων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διευκόλυνσης της κινητικότητας μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με στόχο την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και αύξησης του προσδόκιμου ζωής" υπογράμμισε, προσθέτοντας δηκτικά ότι "το ελληνικό συνταξιοδοτικό επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την ανεργία και το brain drain".

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL