Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", "ΙΝΤΕΡΚΕΜ", "ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ" / Ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", "ΙΝΤΕΡΚΕΜ", "ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ" / Ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», της χημικής βιομηχανίας «Ιντερκέμ» και της «Πετζετάκις» που βρέθηκαν στον δρόμο, χωρίς αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας, με το υπουργείο Εργασίας σε ρόλο θεατή. «Δεν αντέχουμε άλλο, θέλουμε λύση εδώ και τώρα», φώναζαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο.

Επταμελής αντιπροσωπεία είχε τελικά συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), Ευθ. Θεοχάρη, αρκέστηκε σε αόριστες υποσχέσεις, χωρίς ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα για καταβολή δεδουλευμένων και έκτακτο επίδομα ανεργίας. Για τους 17 εργαζόμενους της «Καρυπίδης», που την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση, αφού πρώτα ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε άλλο ιδιοκτήτη, δεσμεύτηκε ότι σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας θα επισκεφτεί τον χώρο εργασίας και ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν βάσει νόμου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Για τους εργαζόμενους της «Πετζετάκις», που εδώ και σχεδόν 3,5 χρόνια είναι σε επίσχεση εργασίας, και της "Ιντερκέμ" Χαλκίδας, που είναι απλήρωτοι για 18 μήνες, ο υφυπουργός αρκέστηκε σε αόριστες υποσχέσεις.

«Η κατάσταση είναι δραματική, βιώνουμε κυριολεκτικά μια φρίκη. Εδώ και 3,5 χρόνια είμαστε σε ομηρεία, με την απόλυτη συγκάλυψη του κράτους που αδιαφορεί. Δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών», λέει στην «Α» ο Μινάς Σιμηστήρας από την επιχείρηση «Πετζετάκις».

Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων.

Το θέμα της απόλυσης των εργαζομένων στον «Καρυπίδης» χωρίς αποζημίωση έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους και η καταβολή στα ασφαλιστικά ταμεία των ήδη παρακρατημένων από τους εργαζόμενους ασφαλιστικών εισφορών τους.«Δεν μπορεί οι εργοδότες να δρουν ανεξέλεγκτα είτε παραβιάζοντας ευθέως την εργατική νομοθεσία είτε χρησιμοποιώντας νομικίστικες μεθοδεύσεις προκειμένου να απαλλάσσονται των νόμιμων υποχρεώσεών τους», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL