Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στο "μνημόνιο Πισσαρίδη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στο "μνημόνιο Πισσαρίδη"

Το ασφαλιστικό και ο, προεκλογικά διακηρυγμένος, στόχος της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης και την περαιτέρω ενίσχυση του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) όχι απλώς επανέρχεται, αλλά θα πάρει σάρκα και οστά σύμφωνα με το νέο οικονομικό σχέδιο που συντάσσεται υπό τον καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη και θα παραδοθεί σήμερα στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Το «σχέδιο Πισσαρίδη», που θα αποτελέσει ατύπως το νέο «μνημόνιο», εξόδου από την υγειονομική κρίση αυτή τη φορά, περιλαμβάνει ως «μεγάλη τομή» στην κεφαλαιοποίηση του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει μια σειρά κίνητρα για την ενίσχυση του (τρίτου) πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μάλιστα, στο ελληνικό σχέδιο, που θα «προικοδοτηθεί» με 32 δισ. από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, η επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ότι μέρος των χρημάτων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης σε ένα «ούλτρα» κεφαλαιοποιητικό σύστημα στο οποίο -με βάση τις μελέτες- θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 25 χρόνια) σε επενδύσεις εισφορές και κεφάλαια πάνω από 100 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το σχέδιο του καθηγητή Πισσαρίδη, όπως το παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής», προβλέπεται «μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση ζητεί να ενταχθεί το κόστος μετάβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) όπως και τα αυξημένα κίνητρα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους για την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση)».

Το σχέδιο για το 2021

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο του πρώην υπουργού (Ασφάλισης) και Κοινωνικών Υποθέσεων και σήμερα Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, από το 2021 προβλέπεται η ένταξη όλων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας στον νέο κλάδο της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης με εισφορές που θα υπολογίζονται σε ποσοστό 6,5% επί του εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Θα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητικό με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα, ενώ η επικουρική σύνταξη θα χορηγείται λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Το ύψος της σύνταξης δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές του ασφαλισμένου, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί τον δικό του ατομικό λογαριασμό με εισφορές εργαζόμενου - εργοδότη, όπου τα χρήματά του θα είναι διασφαλισμένα και θα προσαυξάνονται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν που ο ίδιος θα έχει επιλέξει βάσει των ατομικών του αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ η απουσία επιλογής επενδυτικού προϊόντος θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό ο ασφαλισμένος, προκειμένου να κάνει τη σωστή επιλογή επενδυτικού πακέτου, θα υποβοηθείται από τις απαραίτητες διαδικασίες χαρτογράφησης του επενδυτικού προφίλ του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL