Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Εργασία και δικαιώματα σε... απόσταση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασία και δικαιώματα σε... απόσταση!

Με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον εργαζόμενο και, κυρίως, με μια σειρά από δικαιώματα (συλλογική σύμβαση, μισθός, ωράριο) να τίθενται εκ των προτέρων σε αμφισβήτηση, προωθείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Οι νέες διατάξεις, που θα πρέπει να αναμένονται σύντομα στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου-σκούπα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, είναι ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, προβλέπουν την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού επιβίωσης για τις επιχειρήσεις μετά την πανδημία και περιλαμβάνουν μια σειρά (δυσμενείς για τους εργαζόμενους) αλλαγές που ήδη εφαρμόζουν από τα τέλη Μαρτίου αρκετοί εργοδότες.

Συμπίεση κόστους και δικαιωμάτων

Επομένως το υπουργείο Εργασίας έρχεται με σειρά διατάξεων να ενσωματώσει αλλαγές με όρους συμπίεσης κόστους αλλά και δικαιωμάτων. Ακόμα και αμφισβήτησης του ύψους του μισθού του εργαζομένου, που θα καλείται ή θα υποχρεώνεται από τον εργοδότη του να εργαστεί με "εξ αποστάσεως εργασία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν "συμφωνία" μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστημα της τηλεργασίας, σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας, ενώ η τηλεργασία µπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι τις μισές ημέρες τηλεργαζόμενος και τις υπόλοιπες να έχει φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας του.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Ωστόσο αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία, ενώ εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό.

Τέλος, ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εγγράφως, πρέπει να προσδιορίζονται και χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας, οι προθεσμίες ανταπόκρισης του εργαζόμενου, ενώ στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η ρητή απαγόρευση της χρήσης κάμερας για τον έλεγχο του εργαζομένου.

Έφη Αχτσιόγλου: Νομιμοποίηση της κατάχρησης

"Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την τηλεργασία, επιβεβαιώνοντας, καταρχάς, τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του, όταν πρόκειται για ζητήματα προστασίας των εργαζομένων", σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

"Επί πέντε μήνες, μετά τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, και ενώ οι επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει με απόφαση της κυβέρνησης τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς τηλεργασία, το υπουργείο άφησε χωρίς κανέναν έλεγχο και κανόνες την εφαρμογή της οδηγώντας σε γενικευμένη κατάχρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εγκαίρως ότι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τήρηση του ωραρίου, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Έχουμε ήδη καταθέσει, δημόσια, τέσσερις άξονες με αναγκαία μέτρα και αυστηρούς κανόνες εφαρμογής της τηλεργασίας.

Ο κ. Βρούτσης χειρίζεται με επικοινωνιακά κριτήρια ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αντί να προαναγγέλλει μέτρα που έπρεπε να τα έχει ήδη λάβει. Για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αναμένουμε την κατάθεσή του, χωρίς μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση της μείωσης μισθών και της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας. Μέχρι τότε -για τον κ. Βρούτση-, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορούν να περιμένουν", τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL