Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: / Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μείον 192.000 θέσεις εργασίας το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: / Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μείον 192.000 θέσεις εργασίας το 2020

"Μαύρα μαντάτα" για την οικονομία και δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και τα εισοδήματα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει η Ελλάδα, με την εργασιακή επισφάλεια και τον κίνδυνο ανεργίας να "χτυπούν" κόκκινο.

Αυτή η προοπτική διαφαίνεται μέσα από εκτιμήσεις και έρευνες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, του ΟΟΣΑ, αλλά και της Alpha Bank.

Έως και σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στη χώρα μας το 2020, εκτιμά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που η ύφεση κρατηθεί γύρω στο 10%. Σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο 6ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά, υπερδιπλάσια μάλιστα, από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,8%).

Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153 χιλιάδες άτομα εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115 χιλιάδες άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192 χιλιάδες άτομα εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%.

Χωρίς προστασία δικαιωμάτων

Πέρα από το ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης, σημαντική είναι η απόκλιση ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο υψηλότερος κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων και άρα αναστολής της εργασίας τους εξαιτίας της απαιτούμενης φυσικής εγγύτητας κατά την εκτέλεσή της εντοπίζεται σε κλάδους όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο, καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,1%. Επίσης, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 16,3% και 17,4% αντίστοιχα. Η απόκλιση αυτή υποδεικνύει τις δυσανάλογες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η υγειονομική κρίση στο συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε.

ΟΟΣΑ: Μια χαμένη διετία

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η μείωση της απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας θα είναι φέτος χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στην Ελλάδα, η οποία αυξήθηκε 2,2% το 2019 έναντι 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5% και του 3,8%.

Αντίστοιχα, η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία είχε μειωθεί το 2019 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 0,1 μονάδας στον ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες. Για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1% έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση από 0,3% έως 1,6%. Για τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι η απασχόληση θα μειωθεί από 2,6% έως 3,2% φέτος και ότι θα ανακάμψει το 2021 κατά 0,9%, εφόσον δεν υπάρξει και δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, διαφορετικά θα συνεχιστεί η μείωση (-0,6%).

Η μεγαλύτερη επισφάλεια μετά τη Βουλγαρία

Να σημειωθεί ότι στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση η Alpha Bank, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) που διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, σημειώνει πως το 5,3% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.-27) έχασε οριστικά την εργασία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το ποσοστό που δήλωσε ότι έχασε προσωρινά τη θέση εργασίας του ανήλθε σε 23,2%.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 4,7% και 41,8%, αντίστοιχα, με το τελευταίο να είναι το υψηλότερο μεταξύ των επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης υψηλό ήταν το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που εξέφρασε φόβους για την απώλεια της θέσης εργασίας του εντός των επόμενων τριών μηνών (23,6%), το οποίο, μάλιστα, είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά τη Βουλγαρία (34%) και ταυτόχρονα διαμορφώνεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (15,6%).

Σάββας Ρομπόλης: Τρία χρόνια σε "τούνελ" η ελληνική οικονομία

Θα απαιτηθούν τρία χρόνια για την επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα, εκτιμά σε συνέντευξή του στο Libre.gr ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Ο Σ. Ρομπόλης σημειώνει ότι τουλάχιστον το 50% των απασχολουμένων βρίσκεται σε κατάσταση μερικής ανεργίας και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απειλούνται από τον κίνδυνο της οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους και δύο στις δέκα επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην επιλογή της απόλυσης του προσωπικού τους.

Ο Σ. Ρομπόλης εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 10%-12% και το επίπεδο της ανεργίας στο 21,3%-22,1% αντίστοιχα κατά τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, από 16,3% - 758.000 άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2019.

Ανήσυχος, τέλος, για τους συνταξιούχους, μιλά για «φτωχοποίηση του συνταξιοδοτικού πληθυσμού» υπολογίζοντας τις απώλειες από χαμένες εισφορές και φόρους, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και την εκ περιτροπής εργασία, αλλά και το μόνιμο ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL