Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Μετά τους πυροσβέστες και αστυνομικοί στους ελέγχους τουριστών για κορωνοϊό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Μετά τους πυροσβέστες και αστυνομικοί στους ελέγχους τουριστών για κορωνοϊό!

Μέχρι και αυτή την ώρα πυροσβέστες και αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της… υγειονομικής προστασίας, χωρίς να έχουν καμία εκπαίδευση και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας!

Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: "Χωρίς εξοπλισμό και γνώσεις μας βάζουν να κάνουμε τεστ στα αεροδρόμια"

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις υπηρεσίες εκφράζει την έντονη αντίδραση των μελών της στην εμπλοκή τους στη διενέργεια τεστ στους επισκέπτες τουρίστες που φτάνουν στο νησί μας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ως δια μαγείας και με προφορική εντολή οι αστυνομικοί κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας χωρίς καν να έχουν ούτε τις απαραίτητες γνώσεις αλλά ούτε και τον σωστό εξοπλισμό.

Η επιστολή τους αναλυτικά:

1.ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2.ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

Α.Ε.Α./ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
Α.Ε.Α./ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΛ.ΑΣ. (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
Α.Ε.Α/ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΡΗΤΗΣ
Δ/ΝTH ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,

Σήμερα 06-07-2020 ο Πρόεδρος Πικράκης Γεώργιος και ο Γενικός Γραμματέας Αναμουρλού Χρήστος της Ένωσής μας επισκέφθηκαν εκτάκτως το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.

Την 28 Ιουνίου 2020 εκδόθηκε η υπ’αριθ Δ1α/ΓΠ.ιοκ.40383 Κ.Υ.Α. με θέμα: ‘’ Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19’’. Ειδικότερα στο άρθρο 1 παρ. 2 αναφέρεται ρητά : ‘’Τα πρόσωπα που εισέρχονται στην Χώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής , συμπεριλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της φόρμας της παρ.1 στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων. ‘’

Προς μεγάλη μας έκπληξη αλλά και αγανάκτηση , οι ίδιοι διαπιστώσαμε ότι τόσο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όσο και σε άλλα αεροδρόμια της Επικράτειας, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ !!!!!  αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετικά Κ.Υ.Α. αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις.

Επιπρόσθετα δεν τους έχει χορηγηθεί ο κατάλληλος ολόσωμος υγειονομικός εξοπλισμός αλλά κάνουν χρήση του βασικού μόνο υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκα - γάντια) με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους αφού είναι αυτοί που έρχονται πρώτοι σε άμεση σωματική επαφή με ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ξένων κρατών που επισκέπτονται την Χώρα μας. Ήδη στην Κρήτη έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα από τουρίστες οι οποίοι είναι βέβαιο ότι έχουν έρθει σε επαφή με αστυνομικούς.

Σε εμάς και στους συναδέλφους μας γεννώνται τα εξής εύλογα ερωτήματα στα οποία ζητάμε άμεσες και υπεύθυνες απαντήσεις:

-           Ποιος έδωσε την προφορική αυτή διαταγή κατά παρέκκλιση της Κ.Υ.Α. ;

-           Γιατί η διαταγή δεν είναι γραπτή;

-           Η Πολιτεία προσφάτως έκρινε ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ το επίδομα που δόθηκε στο προσωπικό της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας παρά το ότι ο Έλληνας Αστυνομικός σε όλο το διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και ακόμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Αφού είναι έτσι για ποιο λόγο μας μεταβιβάζουν με τέτοιο τρόπο δικές τους αρμοδιότητες οι οποίες άπτονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα δικά τους καθήκοντα;

 Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και την απαλλαγή των αστυνομικών από την παράνομη αυτή υποχρέωση.

 Η Ένωσή μας κοινοποιεί το παρόν έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για την ενημέρωσή της, και κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση που έστω και ένας συνάδελφός μας που είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τους δειγματοληπτικούς αυτούς εργαστηριακούς ελέγχους  νοσήσει θα ζητήσουμε την ποινική δίωξη των υπευθύνων.  

 Mε εκτίμηση,

  Για το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου."

Νέα παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν και πάλι η αντίδραση των τριών βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην περίπτωση των αστυνομικών διαπιστώνεται παραβίαση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Ειδικότερα οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσαν την έγγραφη καταγγελία των αστυνομικών στη Βουλή, με τη μορφή της αναφοράς. Επικαλούμενοι την καταγγελία οι βουλευτές επισημαίνουν ιδιαίτερα πως «αντί για τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ  αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετική ΚΥΑ, αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις».

Οι βουλευτές κατέθεσαν την επιστολή-καταγγελία των αστυνομικών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας  απάντηση στο θέμα και τις σχετικές ενέργειες του υπουργού, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι και για την εμπλοκή των πυροσβεστών στους ελέγχους covid στο αεροδρόμιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου έχουν επίσης ενημερώσει με αναφορά την ελληνική βουλή.

Ενημέρωση της Εισαγγελίας και προειδοποίηση για μηνύσεις

Σημειώνεται επίσης ότι στην επιστολή ζητείται η άμεση εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ η Ένωση Αστυνομικών κοινοποιεί την επιστολή και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για την ενημέρωσή της, κάνοντας γνωστό ότι «σε περίπτωση που έστω και ένας συνάδελφός μας που είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τους δειγματοληπτικούς αυτούς εργαστηριακούς ελέγχους  νοσήσει θα ζητήσουμε την ποινική δίωξη των υπευθύνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL