Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πρόγραμμα "Συν-Εργασία": / Πρόγραμμα "Συν-Εργασία": Η πλήρης αποτυχία, που ισοπεδώνει την αγορά εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα "Συν-Εργασία": / Πρόγραμμα "Συν-Εργασία": Η πλήρης αποτυχία, που ισοπεδώνει την αγορά εργασίας

Ένα μήνα μετά την εκκίνηση του προγράμματος «Συν-εργασία», της βασικής παρέμβασης της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και το παρατεταμένο lockdown της οικονομίας από τις 20 Μαρτίου έως το τέλος Μαΐου, η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε τρεις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

Μόλις προχθές, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Βουλή νέα παράταση του προγράμματος και νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις (επιδότηση εργοδοτικών εισφορών) προκειμένου το πρόγραμμα "Συν-εργασία, δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure με 1 δισ. ευρώ, να καταστεί ελκυστικός για τις επιχειρήσεις οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν μέχρι τώρα μεγάλη απροθυμία να ενταχθούν.

Τα στοιχεία είναι όντως απογοητευτικά: Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 4.500 επιχειρήσεις, στη δύναμη των οποίων ανήκουν περίπου 50.000 εργαζόμενοι. Στις αρχικές εξαγγελίες, που έγιναν με πρωθυπουργικό διάγγελμα και κατόπιν εξειδικεύτηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον "μηχανισμό" σε τουλάχιστον 250.000, με δυνατότητα διπλασιασμού τους, ενώ η εκτίμηση για την κάλυψη των εργαζομένων ήταν για τουλάχιστον 400.000-500.000 εργαζόμενους, που θα έφταναν ακόμα και τους 800.000!

Τα δύο σενάρια

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως να προκαλέσει νέα -καταλυτική, αυτή τη φορά- παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών, στο συρτάρι υπάρχει πλέον σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι με αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς ένταξης των επιχειρήσεων στον "μηχανισμό", θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από πιθανή η αύξηση των απολύσεων και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και άλλο σχέδιο. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας θεωρείται δεδομένη η επέκταση του προγράμματος μέχρι και το τέλος του χρόνου. Όχι γιατί αναμένεται να αλλάξει θεαματικά κάτι όσον αφορά στην ένταξη των επιχειρήσεων. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι το "σχήμα" ημιαπασχόλησης με ελεύθερο ωράριο και χαμηλούς μισθούς να λειτουργήσει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του αριθμού των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο "μηχανισμό". Δηλαδή θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δεν θα ενταχθούν θα ακολουθήσουν αναγκαστικά -και για λόγους ανταγωνισμού- την εκ περιτροπής εργασία, με μείωση των αποδοχών που επιβάλλει ο "μηχανισμός" στην αγορά εργασίας.

Ισοπέδωση των μισθών και έκρηξη ανεργίας

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, η ελληνική εκδοχή του προγράμματος "SURE", δηλαδή το πρόγραμμα "Συν-εργασία", δεν προχώρησε γιατί "έχει βραχυχρόνιους στόχους, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα... Στη χώρα μας φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν η ‘μερική ανεργία’ και η εκ περιτροπής εργασία".

Αναφερόμενοι στη μέχρι τώρα αποτυχία του προγράμματος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, στη νέα πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και "θα απολύσουν προσωπικό, αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν προ πανδημίας". Αυτό εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί πιο καθαρά από το φθινόπωρο, αμέσως μετά και το μικρής διάρκειας φετινό καλοκαίρι του τουρισμού.

Επίσης οι δεδομένες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης θα προκαλέσουν και έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Ήδη, όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες, καταγράφονται σημαντικές ενδείξεις αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL