Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για το δώρο Πάσχα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για το δώρο Πάσχα

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κρύβεται από την περασμένη Τρίτη, όταν έληξε η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επιβεβαίωσε τον εμπαιγμό των εργαζομένων απαντώντας με άγνοια, αλλά και προκλητικά.

"Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και θα τοποθετηθούμε ξανά" απάντησε χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας παντελή άγνοια για το πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας τη μη έγκαιρη καταβολή του δώρου, την ώρα που οι εργαζόμενοι προσφεύγουν κατά εκατοντάδες στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Όπως ανέφερε η "Αυγή", οι εργοδότες έπρεπε να πληρώσουν έως 30.6 το σύνολο του δώρου στους εργαζόμενους και 1-10 Ιουλίου να υποβάλλουν δηλώσεις στην «Εργάνη» για να λάβουν από το κράτος το ποσό που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έως 31 Ιουλίου πρέπει επίσης να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις.

"Ξέρετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ξέρετε επίσης από τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του δώρου. Αλλιώς υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες επιλαμβάνεται το ΣΕΠΕ, προκειμένου να υπάρχει σωστή εφαρμογή των κανόνων των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας" ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας προσθέτοντας:

"Επομένως περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα, καθώς η προθεσμία έληξε 30.6, και αναλόγως θα τοποθετηθούμε ξανά, αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΠΕ κάνει τη δουλειά του".

Χωρίς σύνταξη 250.000 δικαιούχοι

Πέρα από το θέμα του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί.

Ενώ το υπουργείο Εργασίας τηρεί και σε αυτό το θέμα σιγή ιχθύος, οι σοβαρές καθυστερήσεις που έχουν εκτοξεύσει τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις στις 250.000 βρέθηκαν στο επίκεντρο της 7ης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των θεσμών και από την ερχόμενη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι μόλις έναν χρόνο πριν είχε παραλάβει μόλις 100.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ (χωρίς το Δημόσιο) αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020, ενώ στο Δημόσιο, το πρόβλημα είναι δραματικό καθώς η καθυστέρηση ξεπερνά ακόμη και τα δύο χρόνια. Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 τον Μάρτιο, ενώ στο τέλος Ιουνίου, εκκρεμούσαν 43.089 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Εφη Αχτσιόγλου: Μόνο ο κ. Βρούτσης "δεν γνωρίζει"

"Σήμερα και η ‘Καθημερινή’ επιβεβαιώνει αυτό που από καιρό επισημαίνουμε, ότι δηλαδή μέσα σε μόλις λίγους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50%. Το έχει πει ήδη το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, το λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το λέει το Eurogroup. Αλλά ο κ. Βρούτσης επιμένει να λέει άλλα.

Δεν είναι και πολύ δύσκολη απόφαση ποιον να θεωρήσει κανείς πιο αξιόπιστο... Σίγουρα τα ‘σκόιλ ελικικού’ δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του κ. υπουργού" τόνισε σε σχόλιό της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL