Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το πρόγραμμα "βουλιάζει", οι επιχειρήσεις προτιμούν τις απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα "βουλιάζει", οι επιχειρήσεις προτιμούν τις απολύσεις

Το απόλυτο φιάσκο που ακούει στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", με υποτιθέμενο στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας και με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, τροποποιείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ώστε να εξυπηρετήσει αίτημα του ΣΕΒ που αφορά τον υπολογισμό της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε μηνιαία βάση, αντί για εβδομαδιαία που προβλέπεται μέχρι τώρα.

Με άλλα λόγια, την ώρα που διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα -η ελληνική εκδοχή του προγράμματος SURE- δεν "περπατάει", καθώς οι επιχειρήσεις τού έχουν γυρίσει την πλάτη και έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 σε σύνολο 700.000, το υπουργείο Εργασίας σπεύδει να ικανοποιήσει αίτημα του ΣΕΒ, το οποίο πρακτικά σημαίνει "εργασία-λάστιχο" σε συνθήκες γενικευμένης "εκ περιτροπής εργασίας", δηλαδή μισής δουλειάς - μισού μισθού, που έχει επιβληθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε το Σάββατο το βράδυ (27.6): "Από 30.6 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθήμερου εφαρμογής του 'Συν-Εργασία' το Π.Σ. "Εργάνη" θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών / μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας / μήνα".

"Παραγγελιά" του ΣΕΒ

"Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα εργάζεται τον μισό χρόνο απασχόλησης σε ολόκληρο μήνα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι τις μισές ώρες της εβδομάδας όπως όριζε αρχικά η διάταξη" επισημαίνει ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας: "Έτσι, επανερχόμαστε πιο κοντά στο βάρβαρο εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε έως τις 15.6.2020, που προέβλεπε την εργασία εβδομάδα παρά εβδομάδα, ενώ δίνεται η δυνατότητα και επιπλέον ευελιξίας αφού ο εργαζόμενος θα μετατρέπεται σε λάστιχο δουλεύοντας όσες ημέρες και ώρες επιθυμεί ο εργοδότης, αρκεί να συμπληρώνεται το 50% των ωρών εργασίας ανά μήνα!".

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι τα έκτακτα μέτρα τελείωσαν από τα μέσα Ιουνίου πάνε, φυσικά, περίπατο, "η εργασιακή επισφάλεια και η ευελιξία επανέρχονται δριμύτερες, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η υπακοή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου στα κελεύσματα του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ, τελικά, παραγγέλνει και η κυβέρνηση εκτελεί...".

Απολύσεις, η απάντηση των επιχειρήσεων

Να σημειωθεί ότι, παρά το "λίφτινγκ" που επιχειρήθηκε στον μηχανισμό "Συν-Εργασία" πριν από λίγες ημέρες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο, ακόμα και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, παρότι πληρούν τον βασικό όρο, έχουν δηλαδή κατά τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Όπως αναφέραμε, οι αιτήσεις ένταξης αντιστοιχούν σε 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 33.100 εργαζόμενους, ενώ στην εκκίνηση του προγράμματος το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσε ότι θα ενταχθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και 400.000 - 500.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα προστατευτούν από τις απολύσεις.

Ωστόσο, με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις προτιμούσαν να προσφύγουν στην εκ περιτροπής εργασία που προβλέπεται από τον Ν. 3846/2010 ώστε να διατηρούν στο ακέραιο και τη δυνατότητα απολύσεων! Δηλαδή η μη ένταξη στον μηχανισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων σημαίνει, πρακτικά, αναδιάταξη του προσωπικού με απολύσεις και "οικειοθελείς" αποχωρήσεις. Και εκτόξευση της ανεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειώσουμε, τέλος,ότι, όπως είχε αναφέρει η "Αυγή", βάσει των απογοητευτικών αποτελεσμάτων, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν και τον περιορισμό του προγράμματος "Συν-Εργασία" ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, όπως π.χ. η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL