Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Παραδέχεται το "ψαλίδισμα" δώρου και επιδόματος ο Γ. Βρούτσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδέχεται το "ψαλίδισμα" δώρου και επιδόματος ο Γ. Βρούτσης

Πρώτα ήταν οι ελεύθερες απολύσεις, ύστερα οι μειώσεις στους μισθούς κατά 20%, τώρα επιβεβαιώνεται και το "ψαλίδι σε δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Του πήρε πέντε μέρες, αλλά χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε μιλώντας στο Open ότι οι μισθολογικές απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία» επεκτείνονται σε δώρα και επιδόματα.

Αρχικά ο υπουργός τόνισε ότι "δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να κατατέθηκε στη Βουλή που να λέει ότι μειώνουμε είτε το δώρο ή την άδεια του εργαζομένου"...

Ωστόσο αμέσως μετά παραδέχθηκε το "ψαλίδι": "Η προσαρμογή και στο δώρο και στο επίδομα θα γίνει στη βάση του μισθού που παίρνει στην τσέπη του", δηλαδή του μειωμένου κατά 20% μισθού...

"Αν γίνει μια προσαρμογή από 83,5% έως 100% σύμφωνα με το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", θα υπάρξει μια αντιστοίχηση (σ.σ.: προσαρμογή) γι' αυτούς τους τέσσερις μήνες από τους οκτώ (Μάιος - Δεκέμβριος) που παίρνεις το δώρο των Χριστουγέννων. Θα υπάρξει μια αντιστοίχηση με την προσαρμογή στον νέο μισθό του νέου περιβάλλοντος" τόνισε ο υπουργός.

"Τύφλα να ’χει" ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, αν και ο υπουργός Εργασίας το κάνει ακόμα χειρότερο στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δυνατότητα να παρέμβει το υπουργείο για να μην συμβεί η περικοπή αυτή ο Γ. Βρούτσης απάντησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα. "Η δημοσιονομική δυνατότητα είναι περιορισμένη" σημείωσε προσθέτοντας: "Το δώρο των Χριστουγέννων θα καταβληθεί στο ακέραιο και στη βάση που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο... Και η Πολιτεία αναλαμβάνει το δικό της ποσοστό αναπλήρωσης".

60% των μειωμένων αποδοχών

Αυτό που προσπαθεί να αποκρύψει ο υπουργός Εργασίας είναι ότι ουσιαστικά προσφέρει ως "δώρο" στους εργοδότες το "ψαλίδισμα" του δώρου και του επιδόματος, από τη στιγμή που οι εργοδότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου και όχι στον νέο "μεικτό" μειωμένο μισθό (50% ο εργοδότης, κρατική επιδότηση του 60% του άλλου μισού μισθού).

Το δεδομένο είναι ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" θα λάβουν μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας έως και 60%, καθώς δώρο και επίδομα "ψαλιδίζονται" και υπολογίζονται με το 60% των μειωμένων αποδοχών.

Συγκεκριμένα εργαζόμενος με αποδοχές 1.000 ευρώ, που ο μισθός του μειώνεται μέσω του μηχανισμού στα 840 ευρώ, θα λάβει τον προσεχή Δεκέμβριο ως δώρο Χριστουγέννων 369 ευρώ, δηλαδή το 60% των μειωμένων αποδοχών του.

E. Αχτσιόγλου: "Συν- Εργασία" περικοπών

"Η "Συν-Εργασία" των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση, εκτός από την οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%, επιφέρει δραστική μείωση και στο επίδομα αδείας και στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ενώ δεν παρέχει καμία προστασία από τις απολύσεις. Ήδη υλοποιείται μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Απ’ αυτή τη “Συν-Εργασία” ποιος τελικά ωφελείται;" αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL