Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Νέες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα - Στον κατώτατο μισθό, 550 ευρώ καθαρά, κατρακυλάνε οι αμοιβές και οι ονομαστικοί μισθοί για 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους * Γ. Βρούτσης: Κανείς δεν θα λάβει κάτω από τον κατώτατο μισθό! / Η "Συν-Εργασία" Βρούτση καταργεί και τις κλαδικές συμβάσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα - Στον κατώτατο μισθό, 550 ευρώ καθαρά, κατρακυλάνε οι αμοιβές και οι ονομαστικοί μισθοί για 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους * Γ. Βρούτσης: Κανείς δεν θα λάβει κάτω από τον κατώτατο μισθό! / Η "Συν-Εργασία" Βρούτση καταργεί και τις κλαδικές συμβάσεις!

Η... δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πως “κανείς δεν θα λάβει κάτω του κατώτατου μισθού” κρύβει νέες περικοπές για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι οι μέσοι μισθοί θα συγκλίνουν προς τα 650 ευρώ μεικτά ή 550 ευρώ καθαρά, που είναι ο εισαγωγικός μισθός.

Οι μειώσεις μισθών δεν σταματούν σε όσα προβλέπει το περίφημο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" φτάνοντας το 20% - 25%, όπου στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση του μισθού κατά 50% το κράτος έρχεται να συμβάλει κατά 60% του μειωμένου μισθού. Επεκτείνονται και στις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες επίσης εμμέσως καταργούνται ή αναστέλλεται η εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να έχουν δραματικές απώλειες μισθών και εισοδημάτων.

Από τα 750 στα 550 καθαρά

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, εργαζόμενος σε κλάδο του οποίου η κλαδική σύμβαση προβλέπει 750 ευρώ κατώτατο μισθό (100 ευρώ πάνω από τον κατώτατο) θα χάσει συνολικά 100 ευρώ από τον μισθό του καθώς, εάν η επιχείρηση όπου εργάζεται εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (μισός μήνας δουλειάς - μισός μισθός), αυτός θα λάβει 375 ευρώ από αυτήν και 225 ευρώ από την κρατική επιδότηση (επιδοτείται το 60% του μισθού που χάνει, 375 Χ 0,6 = 225 ευρώ). Σύνολο 600 ευρώ.

Θα οδηγηθεί ωστόσο στα 650 μεικτά -όπως λέει δηλαδή και ο υπουργός Εργασίας- και έτσι θα έχει χάσει 100 ευρώ τον μήνα ή το 17% περίπου του ονομαστικού μισθού που προέβλεπε η κλαδική του σύμβαση!

Επίσης εργαζόμενος που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό και είναι παντρεμένος ή έχει παιδιά, αν η επιχείρηση όπου εργάζεται εφαρμόσει το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, θα λάβει, από τα 710 ευρώ που είχε μεικτό μισθό, 650 ευρώ μεικτά (μείωση 13%), όσα δηλαδή και κάποιος εργαζόμενος χωρίς οικογενειακά βάρη. Με άλλα λόγια εκατομμύρια εργαζόμενοι οδηγούνται στον κατώτατο μισθό, μια εξέλιξη που αναμένεται να παρασύρει και τους μισθούς προς τα κάτω σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Μειώνεται το δώρο, χάνονται πάνω από τρεις μισθοί

Να σημειωθεί ότι, μετά τις αποκαλύψεις της “Αυγής” της Κυριακής για περικοπές και στο δώρο των Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας, χθες ο εργατολόγος Γ. Καρούζος επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" θα έχουν να λάβουν μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας έως και 50%.

Επίσης οι συνολικές απώλειες για έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό 1.153 ευρώ από την αναστολή συμβάσεων (Μάρτιος - Μάιος) και την εκ περιτροπής εργασία (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) θα φτάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου τα 2.476 ευρώ, ενώ, αν επεκταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", οι απώλειες θα ξεπεράσουν τους τρεις μισθούς, δηλαδή θα είναι 3.172 ευρώ!

Ε. Αχτσιόγλου: Όλοι βγαίνουν χαμένοι - Αλ. Χαρίτσης: Εφιαλτικό σενάριο

Υλοποιείται ένα σενάριο εφιαλτικό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε κλάδους που ήδη πλήττονται σημαντικά από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, που έρχονται να συνεχίσουν όσα ζήσαμε την πρώτη περίοδο των Μνημονίων, το 2010 - 2014, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, μετά και τις αποκαλύψεις της “Αυγής” της Κυριακής για τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις είναι ανεπαρκή και για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία» δήλωσε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον Real FM 97,8.

Ειδικότερα τόνισε ότι «το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας. Στους εργαζόμενους έχουν δοθεί τρεις δρόμοι: ή θα απολυθούν ή θα είναι σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας ή θα μειωθούν οριζόντια οι μισθοί τους κατά 20%».

Το μοντέλο της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθού, τόνισε, «δεν διευκολύνει την επιχείρηση στο λεγόμενο μισθολογικό ή μη μισθολογικό κόστος, ο εργαζόμενος χάνει 20% του μισθού του και το κράτος επιδοτεί. Δηλαδή είναι μία επιλογή από την οποία όλα τα μέρη βγαίνουν χαμένα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL