Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Έκθετος και απολογούμενος ο Γ. Βρούτσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθετος και απολογούμενος ο Γ. Βρούτσης

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ και έναν χρόνο σχεδόν, δηλαδή από την ανάληψη των καθηκόντων του, οι επανυπολογισμοί των συντάξεων έχουν εκατοντάδες χιλιάδες λάθη. Αυτό τουλάχιστον παραδέχεται μέσω του χθεσινού δελτίου Τύπου του υπουργείου, που επί της ουσίας απαντά στο χθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής».

Επιλέγει ωστόσο να μην διορθώσει τα λάθη και να εκδώσει τις νέες συντάξεις θανάτου ψηφιακά («ΑΤΛΑΣ»), με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι (χήρες/οι και ορφανά τέκνα) να λάβουν από το καλοκαίρι μικρότερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται!

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν ήδη μικρότερες συντάξεις από εκείνες που πρέπει να τους καταβάλλονται (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) λόγω των λαθών.

Στις ενστάσεις, τις οποίες παρότρυνε τους συνταξιούχους να κάνουν ο ίδιος ο υπουργός, δεν απάντησε ποτέ!

Και η απάντηση της κυβέρνησης τελικά είναι ότι, έναν χρόνο μετά, φταίνε οι προηγούμενοι!

Μόνο που ο υπουργός Εργασίας, όπως αποκάλυψε η «Αυγή», δεν έχει προχωρήσει στη διόρθωση ούτε μίας σύνταξης (!) το τελευταίο δεκάμηνο. Αυτό άλλωστε αναφέρει η αρμόδια Ομάδα Έργου συντάξεων του ΕΦΚΑ, που -σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Αυγής»- έχει αποστείλει προς το διοικητή του ΕΦΚΑ πολυσέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις αντιδρώντας στην εντολή τής διοίκησης του φορέα που θέλει οι «λανθασμένοι επανυπολογισμοί» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να αποτελέσουν τη δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν όλα τα δεδομένα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων θανάτου.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερωτήματα για τον υπουργό Εργασίας παραμένουν και είναι σαφή:

1. Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει ακόμα ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους (συνταξιούχοι ΝΑΤ, πρώην εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, ΤΑΠ - ΔΕΗ κ.λπ.);

2. Για ποιον λόγο το υπουργείο Εργασίας θέσπισε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των ενστάσεων και γιατί δεν έχει απαντήσει εδώ και οκτώ μήνες(!) στις 300.000 ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι συνταξιούχοι;

3. Γιατί ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει αποτυπώσει στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τον Νόμο 4387/2016, όπως συστήνει εδώ και μήνες ο Συνήγορος του Πολίτη;

4. Πώς σκοπεύει το υπουργείο να επιλύσει το ζήτημα των λανθασμένων επανυπολογισμών δίχως να εμπλέξει τις/τους χήρες/ους και τα ορφανά σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες ώστε να λάβουν άμεσα τις ορθές παροχές που δικαιούνται;

5. Γιατί επιμένει το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει από τον Ιούνιο του 2020 στην ψηφιακή έκδοση των συντάξεων όταν δεν έχουν ακόμα λυθεί ανυπέρβλητα προβλήματα με το λογισμικό;

Τι λέει ο υπουργός

Στο δελτίο Τύπου ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι «ο επανϋπολογισμός των συντάξεων είχε, και συνεχίζει να έχει, αρκετά λάθη και άφηνε πολλές εκκρεμότητες», αλλά μεταθέτει τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία τού υπουργείου Εργασίας, λες και δεν είναι ο ίδιος υπουργός του τελευταίους δέκα μήνες(!).

Ακόμα, παραδέχεται ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού τής διαδικασίας απονομής τής σύνταξης με συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης», την ώρα βέβαια που επιχειρεί να υποβαθμίσει τις σημαντικές επισημάνσεις τής Ομάδας Έργου του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, επιχειρεί να προσπεράσει με τον χαρακτηρισμό... «φωτοτυπίες» το έγγραφο «φωτιά» της Ομάδας Έργου του e-ΕΦΚΑ που αποκάλυψε η «Αυγή», επισημαίνοντας «λανθασμένους επανυπολογισμούς» που θα έχουν δραματικές συνέπειες στις απολαβές των συνταξιούχων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι έργο τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένο. Αντιθέτως, είχε αρκετά λάθη και άφηνε πολλές εκκρεμότητες. Η ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, για πρώτη φορά στα χρονικά, να μην εκδώσει ποτέ ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων για μην δουν οι συνταξιούχοι τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού του Νόμου Κατρούγκαλου. Τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη νέα διοίκηση του e- ΕΦΚΑ.

Πολλά, επίσης, από τα σφάλματα που αναφέρονται αφορούν τις περιπτώσεις των 220.000 συνταξιούχων που στην πραγματικότητα δεν επανυπολογίστηκαν ποτέ και αποτελούν τη βαριά κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό τού ψηφιακού μετασχηματισμού τής διαδικασίας απονομής τής σύνταξης με συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας.

Πώς μειώνεται η σύνταξη..."ψηφιακά"!

Δεν φταίει προφανώς η ψηφιοποίηση των συντάξεων, που είναι σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη. Αλλά οι παραλείψεις, η ανικανότητα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να διορθώσουν τα λάθη και κυρίως η πρεμούρα του Γ. Βρούτση να διατηρήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

Εδώ έχουμε ένα από τα πολλά παραδείγματα πώς με την ψηφιακή σύνταξη, χωρίς τη διόρθωση των λαθών, ο δικαιούχος θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη και μετά θα διεκδικεί με ενστάσεις (ή ακόμα και δικαστικά) το πραγματικό ποσό που του αναλογεί.

Έστω λοιπόν ότι αποβιώνει συνταξιούχος προερχόμενος από το ταμείο του τ. ΤΑΠ-ΔΕΗ (νυν e-ΕΦΚΑ). Το ψηφιακό σύστημα ''ΑΤΛΑΣ'' λαμβάνει υπόψη τον λανθασμένο επανυπολογισμό του 2019 και αποδίδει μικρότερη σύνταξη, καθώς δεν υπολογίζεται ο αυξημένος συντελεστής αναπλήρωσης που προβλέπεται για όσους κατέβαλλαν επαυξημένο επασφάλιστρο (η προσαύξηση για 30 χρόνια μπορεί να φτάσει και τα 250 ευρώ τον μήνα!). Η χήρα του θανόντος θα λάβει, συνεπώς, μικρότερη παροχή από αυτή που δικαιούται, καθώς δεν θα έχει υπολογιστεί το επιπλέον ποσοστό αναπλήρωσης.

Αν η χήρα ή το ανήλικο τέκνο το αντιληφθούν, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση στο ταμείο και κάποια στιγμή, σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, θα εκδοθεί η ορθή τροποποιητική απόφαση με το ορθό ποσό. Αν πάλι δεν το καταλάβουν, τότε θα συνεχίσουν εφ’ όρου ζωής να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από εκείνα που δικαιούνται.

Έφη Αχτσιόγλου: "Δύο μεγάλα ψεύδη και μία τραγική ανεπάρκεια" του υπουργού Εργασίας

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της ‘Αυγής’ αποκαλύπτει ακόμη ένα ψέμα του κ. Βρούτση» τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.

«Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βρούτσης ωρυόταν για τους δήθεν λάθος επανυπολογισμούς συντάξεων από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, σήμερα αποδεικνύεται ότι τους ενσωματώνει απολύτως χωρίς να δίνει καμία εξήγηση ούτε για το τι έλεγε χθες ούτε για το τι πράττει σήμερα. Η υπόθεση θα ήταν αστεία αν δεν αφορούσε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων" σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμα ότι ο Γ. Βρούτσης «είναι παντελώς έκθετος τόσο για το έργο του στο υπουργείο Εργασίας όσο και για τα ψέματα που έχει πει όλο το προηγούμενο διάστημα. Μετά το φιάσκο τής τηλεκατάρτισης, ο υπουργός Εργασίας οδηγείται σε ακόμη ένα, το οποίο αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις" υπογραμμίζοντας:

Πρώτον: Η χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι αποκαλυπτική. Αποκαθιστά την αλήθεια αναφορικά με τις εκκρεμότητες που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για 108.000 κύριες και επικουρικές, μειωμένες κατά 70% σε σχέση με αυτές που είχε παραδώσει στα τέλη του 2014 ο Γ. Βρούτσης. Καταρρίπτει δηλαδή με τον πλέον επίσημο τρόπο τα ψεύδη που διακινεί τόσο καιρό ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 1 εκατομμύριο απλήρωτες συντάξεις. Ο Γ. Βρούτσης, σε σημερινή του δήλωση, όχι απλώς δεν απολογείται για τα ψεύδη του, αλλά τα επαναλαμβάνει, επιχειρώντας τώρα να διαψεύσει, πέρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!

Δεύτερον: Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι από τον Ιούνιο του 2019 και μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2020, τους εννέα μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 45.000, ενώ η συσσώρευση εκκρεμοτήτων συνεχίζεται και μετά τον Μάρτιο, οδηγώντας σε διπλασιασμό τους. Μέσα σε μόλις δέκα μήνες λοιπόν, ο Γ. Βρούτσης, που επιμένει να καταγγέλλει με ψεύδη τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να παράγει έργο, αυξάνει τις εκκρεμείς συντάξεις κατά 50%!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL