Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΕΡΓΑΝΗ: / ΕΡΓΑΝΗ: Βουτιά απασχόλησης, με απολύσεις και ευελιξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΓΑΝΗ: / ΕΡΓΑΝΗ: Βουτιά απασχόλησης, με απολύσεις και ευελιξία

Τη δραματική μείωση της απασχόλησης, με χαμένες 103.690 θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της "Εργάνη" που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταρρίπτεται το επιχείρημα του υπουργού Εργασίας για προστασία των εργαζόμενων και των θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας, καθώς οι απολύσεις σε μια αγορά εργασίας σε lockown έφτασαν τις 41.350.

Δραματική καταγράφεται επίσης η εργασιακή επισφάλεια. Και αυτό καθώς εκτοξεύτηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, με τις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, μόνο τον Απρίλιο τουλάχιστον 2.920 συμβάσεις από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής, ενώ 4.206 από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας. Κάτι που έγινε απόλυτα μεθοδευμένα και στοχευμένα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας.

Μια ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια, που αφορά προσλήψεις και απολύσεις εργαζομένων μέσα στον Απρίλιο, έχει να κάνει με την αντικατάσταση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας από νεότερους και φθηνότερους. Από τις 41.350 απολύσεις, οι 30.000 αφορούν εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο χειρότερος Απρίλιος της εικοσαετίας

Η δραματική βουτιά στην απασχόληση, τον Απρίλιο, που προϊδεάζει για έναν ακόμα χειρότερο Μάιο (όταν θα καταγραφούν καθαρά και οι απώλειες στον τουρισμό, ειδικά στις μικρές μονάδες που παραδοσιακά ανοίγουν αυτό τον μήνα), οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υστέρηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Απρίλιος αποδεικνύεται ο χειρότερος τα τελευταία 20 χρόνια καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 7.205 νέες θέσεις, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν 110.895 νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, φέτος τον Απρίλιο, σε σχέση με πέρυσι, δημιουργήθηκαν 103.690 λιγότερες θέσεις απασχόλησης (ισοζύγιο ροών απασχόλησης).

Ωστόσο σε σύγκριση με τις 48.555 προσλήψεις που έγιναν φέτος τον Απρίλιο, τον ίδιο μήνα το 2019 έγιναν 282.181 και οι φετινές απολύσεις ανήλθαν σε 41.350 έναντι 171.286 πέρυσι. Με άλλα λόγια, οι προσλήψεις φέτος μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σημειώθηκε για πρώτη φορά από το 2012 αρνητικό ισοζύγιο (-27.149). Παράλληλα, οι χαμένες αυτές θέσεις απασχόλησης κατά το α' τετράμηνο του 2020 αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη "επίδοση" κατά την τελευταία εικοσαετία.

Ενδεικτικά, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν 159.775 θέσεις απασχόλησης. Έτσι, προκύπτει μια "διαφορά" 186.924 φέτος σε σχέση με πέρσι.

Δεν βλέπει απολύσεις ο Βρούτσης!

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ.Βρούτσης σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η έλευση της πανδημίας της Covid-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να κρύψει το θέμα των απολύσεων, σημειώνοντας ακόμα ότι "τον μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι". Τα στοιχεία ωστόσο των διαψεύδουν, με τις απολύσεις να φτάνουν τις 41.350 σε μια περίοδο με κλειστές επιχειρήσεις και με υποτιθέμενα μέτρα προστασίας από τις απολύσεις.

Έφη. Αχτσιόγλου: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης

"Τα στοιχεία του Π.Σ. 'Εργάνη' έδειξαν τον χειρότερο Απρίλιο όλων των εποχών, μετά τον χειρότερο Μάρτιο όλων των εποχών στην αγορά εργασίας. Οι δύο τελευταίοι μήνες είναι χειρότεροι και από τους αντίστοιχους μήνες του ζενίθ της ύφεσης, τα έτη 2011-2012", σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας:

"Την ίδια ώρα, τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και την απασχόληση. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών ξεκίνησαν με θόρυβο. Το παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουμε την όξυνση της κρίσης κλείνει".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL