Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ηχηρό “όχι” ενάντια στο ασφαλιστικό της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό “όχι” ενάντια στο ασφαλιστικό της ΝΔ

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν το μεσημέρι στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα των συνδικάτων ενάντια στο (αντι)ασφαλιστικό, όπως τονίζουν, νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σωματεία και εργαζόμενοι  βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν στη συνέχεια μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί ακόμα την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος  της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που είχαμε στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ» ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει και καμία διόρθωση στο θέμα των ορίων ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων των συναδέλφων που κι αυτοί υπόκεινται στα ηλικιακά όρια».

Ξεχωριστό μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).  

Στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, με μικρή διαφορά ώρας, οι πορείες διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στο άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε από το ΥΜΑΘ και κατέληξε στο ΕΚΘ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή του την απεργία.

Στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν, μισή ώρα αργότερα, μέλη της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΛΑΕ, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.ά.), ανεξάρτητα συνδικάτα και κινήσεις.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν, την ίδια ώρα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΑΑΣ, πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και κατά του νέου νόμου για το ασφαλιστικό και αφού πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ολοκλήρωσαν τις πορείες τους έξω από το ΥΜΑΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL