Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γ. Βρούτσης: / Γ. Βρούτσης: Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Βρούτσης: / Γ. Βρούτσης: Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη!

Τα αναδρομικά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, η 13η σύνταξη κόβεται οριστικά γιατί "δεν υπήρξε ποτέ", αλλά την ψήφισε το 2019 γιατί ήταν καλή ως μέτρο ενίσχυσης. Επιπλέον δεν είπε ποτέ ότι θα πάρουν αυξήσεις 1 εκατ. συνταξιούχοι, αλλά τόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι, και τελικά παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες.

Όλα αυτά κατάφερε να συνδυάσει χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε, «13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν προεκλογικό επίδομα». Αλλά και ο ίδιος την ψήφισε επί ΣΥΡΙΖΑ και ας υποσχόταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ότι θα την δώσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. "Το ασφαλιστικό σύστημα μοιράζει τους κόπους μιας ζωής και δεν έχει τη λογική προνοιακού τύπου επιδομάτων...» είπε μεταξύ άλλων. Αλλά από πότε έγινε προνοιακό επίδομα η 13η σύνταξη; Γιατί ήταν ο ίδιος ως υπουργός που έκοψε οριστικά και τη 13η και τη 14η σύνταξη που δίνονταν με επιδοματικό χαρακτήρα μέχρι το 2012.

Βέβαια, δεν απάντησε στο ερώτημα πώς το ίδιο το ανώτατο ειδικό δικαστήριο του ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει παράνομη την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των συντάξεων που ο ίδιος κατήργησε.

Ο υπουργός Εργασίας υπαναχώρησε και για τα αναδρομικά του Οκτωβρίου που υποσχόταν ότι θα τα δώσουν ώς τον Φεβρουάριο και τώρα μετέθεσε την εξαγγελία για μετά την άνοιξη, αφήνοντας ωστόσο μετέωρο το θέμα των δικαιούχων!

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για ασφαλισμένους, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πώς με το νέο ασφαλιστικό «από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους»!

Θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με τις εισφορές!

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο υπ. Εργασίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει για κάποιες κατηγορίες αύξηση εισφορών έως 420 ευρώ τον χρόνο, κυρίως για τους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Δηλαδή για τους πιο φτωχούς!

Και ανέσυρε ένα επιχείρημα που δεν στέκει σε καμία λογική. Όπως είπε, "κάθε ελεύθερος επαγγελματίας έχει δύο τσέπες: μια με τις εισφορές και μια με τη φορολογία. Με τις αλλαγές που υιοθετήσαμε στη φορολογία, αυτή η κατηγορία θα έχει όφελος 1.300 ευρώ, οπότε συνολικά, αφαιρώντας και τις πρόσθετες εισφορές, τελικά θα είναι ωφελημένοι κατά 900 ευρώ τον χρόνο»!

Μετά επιστράτευσε άλλο επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι "με το νέο καθεστώς στις εισφορές, όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη του ασφαλισμένου"! Κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια. Το θέμα είναι γιατί αυξήθηκαν κατά 20% και για τους πλέον αδύναμους.

Για τη διπλή εισφορά για την Υγεία, σε κύρια και επικουρική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας είπε πως αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή του μέτρου, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να αρθεί μια αδικία σε βάρος των μισθωτών, σε ό,τι αφορά τις εισφορές τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Τέλος, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα «φύγουν» τα απαραίτητα έγγραφα μέσω του ΟΜΕΔ και θα ζητηθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων εταίρων αναφορικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αχτσιόγλου: Και καταργεί και προκαλεί!

«Η 13η σύνταξη θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι μόνιμη και θα ήταν μόνιμη αν ο κ. Βρούτσης δεν επέλεγε συνειδητά και κυνικά για δεύτερη φορά στην ιστορία του να την καταργήσει», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

«Για τον κ. Βρούτση, '13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ', όπως προκλητικά δήλωσε σήμερα. Υπήρξε όμως για 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν μια ολόκληρη σύνταξη το 2019 καθώς και για άλλους 1,7 εκατ. συνταξιούχους που ενίσχυσαν σημαντικά το εισόδημά τους»

Μαρία Καραμεσίνη: Μειωμένες οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για προγράμμα απασχόλησης

Τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Η Μ. Καραμεσίνη εξήγησε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας, που στην Ελλάδα είναι ακόμα στο υψηλότατο ποσοστό του 17%, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί μέσω της αύξησης της απασχόλησης στον τουρισμό ή σε άλλες εποχικές δραστηριότητες, "ούτε μπορούμε να πούμε ότι θα αφήσουμε την οικονομία να τα βγάλει πέρα μόνη της κι αν μας έρθουν επενδύσεις, έχει καλώς, αν όχι, δεν έχει καλώς".

Χρειάζεται, όπως τόνισε, να υπάρξουν παράλληλα «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και αυτή ήταν η μέριμνα του ΟΑΕΔ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. "Αυτό προς στιγμήν δεν υπάρχει από τη Ν.Δ.", τόνισε, "παρά μόνο σαν συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής και απλώς γίνεται και κάποια κάλυψη προσδοκιών".

Η Μ. Καραμεσίνη επισήμανε ότι δεν είναι προτεραιότητα της Ν.Δ. η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και γι’ αυτό έχει μειώσει τις δαπάνες. "Το πλαφόν των δαπανών για προγράμματα το 2020 είναι μειωμένα κατά 20% με 25% από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL