Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Επικουρικές και "γαλάζιοι" συνταξιούχοι "φρενάρουν" το ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικουρικές και "γαλάζιοι" συνταξιούχοι "φρενάρουν" το ασφαλιστικό

Από αναβολή σε αναβολή πάει η κατάθεση του ασφαλιστικού, καθώς ούτε χθες αναρτήθηκε στο opengov προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομικό επιτελείο του υπουργείου συνεχίζει το «ράβε - ξήλωνε» των διατάξεων, με τα προβλήματα να εστιάζονται αφενός στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης, αφετέρου στο σκάνδαλο των "διπλοπληρωμένων" και "γαλάζιων" συνταξιούχων που θα τοποθετηθούν ή έχουν ήδη τοποθετηθεί σε κυβερνητικές θέσεις.

Στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, όπου το θέμα του ασφαλιστικού ήταν φυσικά στην ατζέντα, ωστόσο ο προγραμματισμός, τουλάχιστον για το θέμα της επικουρικής, φαίνεται να μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με λίγα λόγια το θέμα της επικουρικής μάλλον δεν θα περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί, αν όχι σήμερα, το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Ειδικότερα στο θέμα της επικουρικής, εκτός από την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, που προκαλεί σοβαρά εμπόδια σε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης, φαίνεται ότι υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις εντός της κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η τοποθέτηση του (πρόσφατα αποχωρήσαντος για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο είχε να κάνει με την υλοποίηση της προσωπικής και προεκλογικής δέσμευσης του Κυρ. Μητσοτάκη για διαχείριση της επικουρικής σύνταξης από την ασφαλιστική αγορά.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση το θέμα της επικουρικής κρατήθηκε απλώς "ζωντανό", καθώς περιλαμβάνεται στις δράσεις του 2020 και στο κεφάλαιο "Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης".

"Είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά" σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συγχαίροντας τον υπουργό Εργασίας για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας!

Παρεμβάσεις που έχουν ωστόσο προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυθαίρετες απολύσεις, υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αλ. Χαρίτσης: Εξαπάτηση συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο ασφαλιστικό

Σχολιάζοντας εμμέσως και τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει την ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης, αποσιωπά ότι φέτος για τις συντάξεις θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πέρυσι και αποκρύπτει τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών” τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που συνιστά “επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες”.

“Την ίδια στιγμή”, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση “εφαρμόζει μία σκληρή αντεργατική πολιτική με διαδικασίες fast track”, με μέτρα που “οδηγούν ήδη σε μαζικές απολύσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας” και “ναρκοθετούν τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.

Αναλυτικά, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε:

“Με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιλέγει την επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση επιλέγει με ψεύδη για δήθεν μεγάλες αυξήσεις να εξαπατήσει τους συνταξιούχους. Αποσιωπά επίσης ότι φέτος για τις συντάξεις θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πέρυσι. Κρύβει την ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης και την επιλεκτική αναδιανομή μέρους των χρημάτων εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ επιχειρεί να αποκρύψει τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών.

Την ίδια στιγμή εφαρμόζει μία σκληρή αντεργατική πολιτική με διαδικασίες fast track.

* Υποβαθμίζει το ΣΕΠΕ, μειώνει τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν και καταργεί την αιτιολόγηση απολύσεων, ενθαρρύνοντας έτσι τους παραβάτες έναντι των συνεπών επιχειρήσεων.

* Ακυρώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού και υπονομεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα αυτά οδηγούν ήδη σε μαζικές απολύσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας. Ναρκοθετούν τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο επικοινωνιακός καταιγισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα που ήδη αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Την περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τη μείωση των εισοδημάτων τους”.

Έ. Αχτσιόγλου: Λίγο λιγότερη «μέριμνα» του κ. Μητσοτάκη θα την εκτιμούσαν οι εργαζόμενοι

Αναφερόμενη επίσης τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε:

«Η 'ιδιαίτερη μέριμνα' του κ. Μητσοτάκη για την αγορά εργασίας αφορά την εκτίναξη των απολύσεων, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την ακύρωση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση των προστίμων και τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, τη γενίκευση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με την πλήρη απαξίωση του ΣΕΠΕ.

Ίσως, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο η Ν.Δ. να μεριμνούσε λίγο λιγότερο για την αγορά εργασίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL