Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Είναι η ασυδοσία (των τραπεζών) κανονικότητα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι η ασυδοσία (των τραπεζών) κανονικότητα;

Κρίσιμη συνάντηση για την τύχη συνολικά 145 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτή που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας. Και αυτό καθώς μπορεί οι απολύσεις των 24 εργαζομένων που ανακοίνωσε η τράπεζα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδα να αποσύρθηκαν προσωρινά, την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι το "τελεσίγραφο" της Πειραιώς που ουσιαστικά τορπίλισε τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και οδήγησε στις απολύσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Πειραιώς ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο, όχι (μόνο) για να στελεχώσει τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια (Intrum Hellas), αλλά για να συνεχίσει το εν εξελίξει σχέδιο αναδιάρθρωσης (αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με συνολικά 8.000 αποχωρήσεις και περιορισμό των καταστημάτων κατά τουλάχιστον 800), που για την Τράπεζα Πειραιώς αναλογεί σε 1.500 αποχωρήσεις υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπροσθέτως, τόσο το σχέδιο αναδιάρθρωσης όσο και οι εκδικητικές απολύσεις που δρομολογήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τους 24 εργαζόμενους βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες σε μια συγκυρία γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Την οποία αυθαιρεσία διευκολύνει ή και ευνοεί ανοιχτά η κυβέρνηση (και) με συγκεκριμένα μέτρα που δρομολόγησε την τελευταία περίοδο.

Νέα 24ωρη απεργία

Με αυτό το δεδομένο, η άμεση αντίδραση των συλλόγων εργαζομένων και της ΟΤΟΕ, η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή (σε σχέση με το παρελθόν) στην απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης, αποτέλεσαν σοβαρό ανάχωμα στον σχεδιασμό και σήμαναν ταυτόχρονα γενικό συναγερμό σε έναν κλάδο εργασίας που συνεχώς φθίνει.

"Οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς είναι υπόθεση ολόκληρου του κλάδου", σημείωσε μετά τη συνάντηση σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ προαναγγέλλοντας νέα 24ωρη πανελλαδική παντραπεζική απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και προσθέτοντας:"Ακόμα και στις χειρότερες μέρες της κρίσης, με αναδιαρθρώσεις που ανέτρεψαν το τοπίο του κλάδου, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφεραν να αποτρέψουν τις απολύσεις, που ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου για τον κλάδο μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει σε επιχειρηματικές ‘ζαριές’ και business plans με τη δουλειά, την οικογένεια και τις ζωές μας”. Αυτά σημειώνει η ΟΤΟΕ θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της τράπεζας:

* Είναι λοιπόν δυνατόν να ανεχθούμε απολύσεις σήμερα, που η οικονομία ανακάμπτει και οι τράπεζες διαβεβαιώνουν για την ισχυροποίηση και την επιστροφή τους στην κερδοφορία;

* Είναι δυνατό να επιτρέψουμε, εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά και η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι πολίτες της χώρας μας στις τράπεζες να αποφασίζουν ανεξέλεγκτα σε βάρος μας, σε βάρος της κοινωνίας που τις στήριξε από το υστέρημά της όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια;

«Επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει να αφήσουμε τις τράπεζες ασύδοτες να φορτώσουν τη χώρα με απολυμένους, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και τις παχυλές αμοιβές ανώτατων στελεχών και συμβούλων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL