Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πλήρης κάλυψη ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης κάλυψη ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας

To σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης υποχρεούται να καταβάλει ο ΕΦΚΑ σε ασφαλισμένους, όταν, σε περιπτώσεις επείγοντος και όλως αναγκαίου περιστατικού, προσφεύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία διότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η απόφαση εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά σε δαπάνες που πληρώθηκαν σε ιδιωτική κλινική, που δεν ήταν συμβεβλημένη με τον ασφαλιστικό φορές, για επείγον περιστατικό, όταν στα δημόσια νοσοκομεία δεν βρέθηκε κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή δεν λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη ασθενών.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από προσφυγή ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ, καθώς ο φορέας αρνήθηκε να του καταβάλει τα νοσήλια του νεογέννητου μωρού του, ύψους 24.370 ευρώ, με το σκεπτικό ότι η νοσηλεία αφορούσε σε ιδιωτική κλινική. Αν κι δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, επικαλέστηκε το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού και ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο πατέρας άσκησε ένσταση και ζητούσε το υπόλοιπο ποσό που είχε καταβάλει για τα νοσήλια του παιδιού. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το ΣτΕ τον δικαίωσε κρίνοντας ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL