Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Αύριο η 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο η 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς

24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου σε όλα τα καταστήματα της τράπεζας, από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί, και συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Αμερικής, αποφάσισε χθες η ΟΤΟΕ αντιδρώντας στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΟΤΟΕ προγραμματίζει επίσης αύριο Πέμπτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον υπουργό και την τράπεζα, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας προκειμένου να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

Αιτία πολέμου

Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ σε σχετική ανακοίνωση, "με την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις, αντί να ολοκληρώσει ομαλά, όπως όφειλε, την εφαρμογή της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ, η Τράπεζα Πειραιώς επέλεξε ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ και τη ρήξη αυτή θα την έχει!

Η απόφασή της, που ήδη υλοποιείται, για 24, καταρχήν, απολύσεις από τους 150 εργαζόμενους που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα, αποτελεί αιτία πολέμου για το συνδικαλιστικό κίνημα ολόκληρου του κλάδου.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης του συνδικαλιστικού κινήματος με μια διοίκηση που δεν τιμά την υπογραφή της και προχωρά σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε βάρος συναδέλφων μας.

Σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ίδια την τράπεζα και στον κλάδο με τέτοιες πρωτοφανείς ενέργειες και μεθοδεύσεις", αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Αντιδρούν ΕΚΑ και ΓΣΕΕ

* Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις 24 εργαζομένων από την τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας ότι πρόκειται για εκβιαστική πρακτική της τράπεζας, που παραβιάζει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα. “Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τράπεζα έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους 326 εργαζόμενους", σημειώνει το ΕΚΑ.

* Επίσης, με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Τράπεζας και της ΟΤΟΕ και απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων και να προστατευθεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΑΚ: Κυβέρνηση με οδηγό τον ΣΕΒ

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ., χέρι-χέρι με τους εργοδότες υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ, που άλλωστε συμμετέχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, καθημερινά σχεδόν εκπέμπει το σήμα μιας εντεινόμενης αυταρχικής συμπεριφοράς και της σφοδρής της επιθυμίας να προχωρήσουν στον δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν και τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας, που συμβαδίζουν και ταυτίζονται με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη", σχολιάζει από την πλευρά της η ΕΑΚ.

Επιμένει στις απολύσεις η Πειραιώς

Επιμένει στις απολύσεις των 24 εργαζομένων η Τράπεζα Πειραιώς. Αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η σχετική απόφαση ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας και των εργαζομένων της... Πριν από την καταγγελία των συμβάσεων, είχαν προηγηθεί, για περίπου ένα εξάμηνο, επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων στον Όμιλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL