Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επικουρική ασφάλιση / Επικουρική ασφάλιση: Στον "τζόγο" των αμοιβαίων 100 δισ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικουρική ασφάλιση / Επικουρική ασφάλιση: Στον "τζόγο" των αμοιβαίων 100 δισ.!

Προσκλητήριο στους ιδιώτες επενδυτές να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή της επικουρικής ασφάλισης, που θα προωθηθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον ερχόμενο Ιανουάριο, απηύθυνε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης.

Περιγράφοντας το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής, στο πλαίσιο της ημερίδας της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, και αναφερόμενος στην επικείμενη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από ιδιώτες της ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αποθεματικών Κεφαλαίων) εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις εισφορές και κεφάλαια πάνω από 100 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ultra κεφαλαιοποίηση των εισφορών της επικουρικής σύνταξης για τους νέους εργαζόμενους από το 2021 (μισθωτοί, επαγγελματίες και αγρότες), που θα αποτελεί βασικό στοιχείο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι "θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο αξιοποίησης των εισφορών τους, ορίζοντας το επενδυτικό προφίλ με το οποίο ο αρμόδιος φορέας θα διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις τους".

Όπως τόνισε, στον δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία), στον οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νέοι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2021, θα υπάρχει για τους ασφαλισμένους "η δυνατότητα επιλογής επαγγελματικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων (με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η εγχώρια αγορά των θεσμικών επενδυτών, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί προς διαχείριση ποσό άνω των 100 δισ. ευρώ), αλλά και ο εργαζόμενος θα επιλέγει τη σχέση ρίσκου - απόδοσης των χρημάτων του".

Μάλιστα, όπως ανέφερε, "τη σχέση αυτή θα μπορεί να τη μεταβάλλει όποτε το επιθυμεί. Για τον λόγο αυτόν σχεδιάζονται διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα, ανάλογα με το ρίσκο που θα εμπεριέχουν. Σχεδιάζεται επίσης και ένα μοντέλο 'κύκλου ζωής', όπου το ρίσκο θα είναι υψηλότερο κατά τα πρώτα χρόνια της ασφάλισης και θα αποκλιμακώνεται σταδιακά, όσο ο εργαζόμενος θα βαδίζει προς τη συνταξιοδότησή του".

Ο υφυπουργός, βέβαια, δεν ανέφερε πόσο θα στοιχίσει η μετάβαση στο νέο σύστημα και πώς θα αναπληρώσει το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) τις χαμένες εισφορές, καθώς από την 1.1.2021 δεν θα κατευθύνονται στο Ταμείο οι εισφορές των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Ισχυρίστηκε ακόμα, ως ενδεικτικό του κυβερνητικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, ότι οι εισφορές υπέρ του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένες, οπότε θα δημιουργηθεί «χώρος» στους εργαζόμενους προκειμένου να επιλέξουν και συνταξιοδοτικά προγράμματα του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) για τα οποία θα θεσμοθετηθούν φορολογικά κίνητρα.

Επομένως και μέσω της σταδιακής μείωσης των εισφορών (για εργοδότες και εργαζόμενους) από το 2021 η κυβέρνηση ευελπιστεί να κατευθυνθούν οι εργαζόμενοι σε αμιγώς ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα για να καλύψουν μέρος της μελλοντικής σύνταξής τους, καθώς προδικάζει ότι η δημόσια σύνταξη θα βαίνει συρρικνούμενη τα επόμενα χρόνια.

Αναλύοντας, τέλος, το κυβερνητικό σχέδιο, σημείωσε ότι η απόδοση των επενδύσεων των επαγγελματικών ταμείων αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με το σημερινό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, καθώς ιστορικά η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων έχει μέσες ετήσιες αποδόσεις πολύ υψηλότερες από το 1,2% της νοητής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL