Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σήμερα η 24ωρη Απεργία Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών / Δεύτερη καθολική απεργία κατά μνημονιακών μέτρων στην εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η 24ωρη Απεργία Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών / Δεύτερη καθολική απεργία κατά μνημονιακών μέτρων στην εργασία

Αντιμέτωπη με τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, καθολική απεργιακή κινητοποίηση βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, που μέσω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης (θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή) επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς Μνημονίου και εσωτερικής υποτίμησης.

Η 24ωρη γενική κινητοποίηση των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, που ξεκίνησε από τις 6 το πρωί, πραγματοποιείται ενάντια στα μέτρα (μονίμων) εξαιρέσεων στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, στις ακραίες μειώσεις μισθών, που αναμένεται να ακολουθήσουν φτάνοντας ακόμα και το 40%, τον "αφοπλισμό" των εργαζομένων στη Διαιτησία, αλλά και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων με στόχο τη δυσκολία ή και την αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ουσιαστικά, η χώρα όλη βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων σε ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί.

Η κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην κινητοποίηση μετέχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες, προσωπικό σε πολεοδομίες, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει το ΕΚΑΒ.

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και προαστιακό σήμερα η Αθήνα

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν σήμερα οι συρμοί του μετρό της Αθήνας στις γραμμές 2 και 3 λόγω συμμετοχής των εργαζομένων (ΣΕΛΜΑ) στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ στην απεργία, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ).

Όπως σημειώνει το ΣΕΛΜΑ, «αντιδρούμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συμβάσεις εργασίας, φακελώνει την συλλογική δράση των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες".

Σημειωτέον, το ΣΕΛΜΑ προκήρυξε στάση εργασίας στο μετρό και για την Πέμπτη από τις 12 μ. έως τις 15 μ.μ.

Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ), με συνέπεια τα λεωφορεία να λειτουργήσουν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλη την ημέρα, οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στα ακραία μέτρα κυβέρνησης - ΣΕΒ

«Μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων της 24ης Σεπτεμβρίου, που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο αγώνας συνδικάτων και εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ξήλωμα των κατακτήσεων των προηγούμενων ετών και επαναφορά στην κατάσταση διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων κλιμακώνονται.

Καλούμε όλες και όλους, εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες, νέους και νέες να δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων απέναντι στο νομοσχέδιο, που επιχειρεί να επαναφέρει -μόνιμα αυτή τη φορά- τις ακραία νεοφιλελεύθερες προτάσεις ΣΕΒ -ΔΝΤ, για μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς και στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και συγχρόνως να χειραγωγήσει το εργατικό κίνημα", τονίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί τους εργαζόμενους "να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και να παλέψουν για ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που θα κατοχυρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους-ες».

* Με χθεσινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει την νέα προσπάθεια των εφοπλιστών, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Πειραιά, να βγει παράνομη η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έχει προκηρυχθεί για σήμερα.

Α. Πετρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL