Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Πρώτη απεργία - απάντηση στο εργασιακό Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη απεργία - απάντηση στο εργασιακό Μνημόνιο

Η 24ωρη απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης μεθαύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου αποτελεί την πρώτη απάντηση των εργαζομένων και των Συνδικάτων σε ένα εργασιακό Μνημόνιο. Περισσότερα από 20 άρθρα του πολυνομοσχεδίου αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τον θεσμό της Διαιτησίας, την ελαστική απασχόληση, διαμορφώνοντας μια νέα εργασιακή συνθήκη που ανταγωνίζεται ή και ξεπερνά σε σκληρότητα τα μέτρα του ΔΝΤ την περίοδο 2012 - 2015. Τότε είχαν "παγώσει", προσωρινά, με εντολή Τόμσεν, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και είχαν καταβυθιστεί οι μισθοί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα οι κλαδικές συμβάσεις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν νομοθετικά "κουφάρια" από τον ακραίο νεοφιλελεύθερο οίστρο του Άδ. Γεωργιάδη και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Παρά τη δεδομένη στάση ολόθερμης στήριξης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα συνδικάτα με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ "σηκώνουν" το γάντι του νέου εργασιακού Μνημονίου και, παρά τις διασπαστικές λογικές τόσο της ΓΣΕΕ όσο και (δευτερευόντως) του ΠΑΜΕ, αναμένεται να δώσουν δυναμική απάντηση με τη μεθαυριανή κινητοποίηση, που λαμβάνει χαρακτήρα γενικής απεργίας.

Περισσότερα από 20 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Τρίτης κόντρα στις πραξικοπηματικές λογικές τόσο στην ΑΔΕΔΥ (επιχειρήθηκε η ακύρωση της απόφασης για απεργία από τους συνδικαλιστές ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) όσο και στη ΓΣΕΕ, με την ΠΑΣΚΕ / ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) να οδηγεί ευθέως σε υπονόμευση και μέσω προσκείμενων στην ίδια Εργατικών Κέντρων να ανακοινώνεται απεργιακή κινητοποίηση μια μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη 25.9! Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στη ΔΑΚΕ καθώς τόσο η επίσημη παράταξη της Ν.Δ. όσο και η κεντροδεξιά/φιλελεύθερη "Νέα Πορεία" στο ΕΚΑ κατηγορεί την επίσημη ΓΣΕΕ ότι "δίνει γη και ύδωρ" στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Έκτρωμα με υπογραφή ΣΕΒ

«Το συμμαχικό μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ προωθεί ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ/ΓΣΕΕ και προσθέτει: "Δίνει 'γην και ύδωρ' στους εργοδότες για να καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους χωρίς εξαίρεση, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, ενώ θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις».

Η ΕΑΚ σημειώνει ότι πρόκειται για «μεγάλης κλίμακας ρεβανσιστική αντεπίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών, που βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ιστορίας του" (διχαστική πολιτική ΠΑΜΕ, στάση ΓΣΕΕ), ωστόσο, όπως αναφέρεται, η μεγάλη πλειονότητα των Εργατικών Κέντρων (ΕΚΑ) αλλά και Ομοσπονδίες όπως η ΠΝΟ, η ΟΣΜΕ, ΠΟΘΑ, ΠΟΙΕΦΣΕΚ κ.ά., μαζί και η ΑΔΕΔΥ, έχουν λάβει αποφάσεις για απεργία, με την οποία συντάχθηκε η ΟΙΥΕ και η ΟΤΟΕ. Συνολικά περισσότερα από 20 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Τρίτης κατά του "εργατοκτόνου" πολυνομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL