Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο κατά του πολυνομοσχεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο κατά του πολυνομοσχεδίου

Περισσότερα από 20 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Τρίτης κατά του "εργατοκτόνου" πολυνομοσχεδίου. Η 24ωρη απεργία έχει λάβει ήδη χαρακτηριστικά πανελλαδικής γενικής απεργίας, μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας. Και η απόφαση αυτή πάρθηκε κόντρα στις παρασκηνιακές πιέσεις συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποτρέψουν ή να περιορίσουν το εύρος της κινητοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποτυχία του συνδικαλιστικού πραξικοπήματος στην ΑΔΕΔΥ από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., η ΠΑΣΚΕ / ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) επιχείρησε μέσω προσκείμενων στην ηγεσία (ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ) Εργατικών Κέντρων να υπονομεύσει την απεργία, βάζοντας τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν απόφαση για κινητοποίηση μια μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη 25/9!

Σύμφωνα ωστόσο με ορισμένες πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει πιθανότητα μετάθεσης της κατάθεσης του νομοσχεδίου (δεν θα εισαχθεί ως "κατεπείγον"), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη μετάθεση της απεργιακής κινητοποίησης. Ενδεχομένως η μετάθεση να οφείλεται και στις αντιδράσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και στη ΔΑΚΕ.

Αργά χθες το βράδυ, η ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) έχοντας πιθανότατα και "εσωτερική πληροφόρηση" κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση να μετατεθεί η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 2.10.

Αντιδρά και η ΔΑΚΕ / ΕΚΑ

Χθες πάντως η ΔΑΚΕ / ΕΚΑ, με ανακοίνωσή της, βάλλει ευθέως κατά της υποβάθμισης των συλλογικών συμβάσεων που προκαλούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει, "η θεσμοθέτηση ενός ασαφούς -και δυνάμει ευρύτατου- πλαισίου δυσμενών αποκλίσεων από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η εισαγωγή εξαιρέσεων που υπονομεύουν την καθολική ισχύ των θεμελιωδών αρχών της συρροής και της ευνοϊκής ρύθμισης, η θέσπιση ενός συνόλου προϋποθέσεων, ουσιαστικά εμποδίων, τόσο για την επεκτασιμότητα, όσο και για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία με συνέπεια την απονεύρωση του ΟΜΕΔ, καθώς και η αντικατάσταση κάθε διαδικασίας αξιολόγησης κριτηρίων από την υποκειμενική βούληση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονων κινδύνων για αποδυνάμωση της, ήδη, πετσοκομμένης συλλογικής αυτονομίας".

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑ με ανακοίνωσή του ζητεί απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και υπογραμμίζοντας ότι ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Το ΕΚΑ εστιάζει κυρίως:

* Στην εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.

* Στην κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.

* Στη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει τον δρόμο των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

* Στην κατάργηση της Διαιτησίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ.

* Στον κυβερνητικό έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων.

* Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, που απομαζικοποιεί και αδρανοποιεί τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα

* Στις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αυτές που ανακοινώνονται (αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) αλλά και στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες στη μάχη της απεργίας

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Αθήνας, Πειραιά, Εύβοιας, Πάτρας, Λάρισας, Θεσπρωτίας, Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Σάμου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Λαμίας, Άρτας, Νάουσας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Φωκίδας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ζακύνθου, Δωδεκανήσου.

Επίσης από τις μεγάλες Ομοσπονδίες συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει: η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL