Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στο πλευρό της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας δηλώνει η ΓΣΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πλευρό της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας δηλώνει η ΓΣΕΕ

Είναι ενδεικτικός ο (συγκρατημένος) ενθουσιασμός των συνδικαλιστικών παραγόντων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις παρεμβάσεις κεντρικών στελεχών της, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ - ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ φαίνεται να μην άκουσε κάτι μεμπτό για τα καίρια θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως, για παράδειγμα, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η (επί τα χείρω) αλλαγή του νόμου για τον συνδικαλισμό και τις απεργίες, η προοπτική ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Η ΓΣΕΕ με μακροσκελή ανακοίνωση δεν αναφέρει το παραμικρό για όλα τα παραπάνω, ούτε βέβαια για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον υπουργό Εργασίας, και περιορίζεται στην υπενθύμιση του θεσμικού της ρόλου, προκειμένου να λάβει μέρος ως "κοινωνικός συνομιλητής".

Η ΔΑΚΕ πανηγυρίζει για τη "δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών" που εξήγγειλε ο κ. Βρούτσης.

Η ΓΣΕΕ, με μια στοχευμένα άχρωμη και συναινετική προς την κυβέρνηση ανακοίνωση, τονίζει:

"Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων όλης της χώρας για την άμεση αποκατάσταση με πληρότητα του προστατευτικού χαρακτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών, αποτελεί την απαιτούμενη αφετηρία για την ανάκαμψη όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί με συνέπεια, συνέχεια και συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις έναν εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο οποίος ζητάμε να στηρίζεται υποχρεωτικά σε κοινωνικούς στόχους και ρήτρες κοινωνικής προστασίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, αποκρούοντας με συλλογικές δράσεις και μέσα τις παρεμβάσεις στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".

Αντεργατική παλινόρθωση

Από την πλευρά της η ΕΑΚ σημειώνει ότι, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις, "πραγματικό κουμάντο από εδώ και πέρα, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά - ασφαλιστικά (και όχι μόνο), θα κάνει ο ΣΕΒ", ενώ επικρίνει με σφοδρότητα τη ΓΣΕΕ για τη στάση της σημειώνοντας: "Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται δυστυχώς είτε να τηρεί σιγή ιχθύος είτε να επιλέγει παράξενα χαμηλούς τόνους, απέναντι στην επερχόμενη αντεργατική παλινόρθωση, και να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη να οργανωθεί από τώρα η αντίσταση των εργαζομένων, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο".

Η συνδικαλιστική παράταξη της Αριστεράς υπογραμμίζει ότι "η αντεργατική παλινόρθωση είναι προ των πυλών", τονίζοντας ότι, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η κυβέρνηση:

Α) Επιβεβαίωσε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Β) Επιβεβαίωσε το σχέδιο της για την πλήρη υποβάθμιση - απαξίωση του ΣΕΠΕ

Γ) Δεν είπε κουβέντα για το τι θα κάνει το υπουργείο Εργασίας ως προς την κατάργηση των τριετιών που ζητάει ο ΣΕΒ.

Δ) Επιχειρεί απαράδεκτες κρατικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των συνδικάτων, που μας γυρίζουν σε αλήστου μνήμης εποχές.

Ανησυχία για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους επιθεωρητών του ΣΕΠΕ είχε χθες κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας και βουλευτή Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ και την υπαγωγή του Σώματος στη γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των επιθεωρητών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή και την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία και στο έργο του ΣΕΠΕ. Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η σαφής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμα η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL