Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... και συνεργασιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και συνεργασιών

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι συνεργασίες και οι συνέργειες μεταξύ ομάδων που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο πολλαπλασιάζουν τα οφέλη και το παραγόμενο έργο τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο πεδίο των βιβλιοθηκών. Τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να διαμοιραστούν πόρους, να εκτελέσουν από κοινού εργασίες, απελευθερώνοντας έτσι χρόνο και υλικό για περαιτέρω δράσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν ακριβώς δεν είχαν απελευθερωθεί αυτοί οι πόροι.

Μια σημαντική εργασία στις βιβλιοθήκες, η οποία καταναλώνει και μεγάλο αριθμό ανθρωποωρών στην καθημερινότητα της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, είναι η καταλογογράφηση / τεκμηρίωση των τεκμηρίων που βρίσκονται στη συλλογή τους. Είναι πολύ σημαντική εργασία ακριβώς γιατί βρίσκεται στην καρδιά της λειτουργίας της: δίνει τη δυνατότητα της καταγραφής, ορθής ταξινόμησης και κυρίως της πρόσβασης στο τεκμήριο μέσα από πολλές και διαφορετικές διαδρομές αναζήτησης.

Στη χώρα μας, κυρίως τις εποχές των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και των ΕΣΠΑ, δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της εν λόγω υπηρεσίας των βιβλιοθηκών όλων των τύπων. Από την αναδρομική καταλογογράφηση ολόκληρων συλλογών μέχρι την ανάπτυξη κρατικών ολοκληρωμένων λογιστικών διαχείρισης βιβλιοθηκών, τα απαραίτητα βήματα έγιναν.

Έγιναν; Ποιο είναι το αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας τους; Μπορούν οι βιβλιοθήκες όλων των ειδών να χρησιμοποιήσουν τους ξεχωριστούς καταλόγους των υπολοίπων ή τους συλλογικούς καταλόγους που έχουν δημιουργηθεί, ούτως ώστε με την τεχνική της αντιγραφής εγγραφών καταλόγου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν πόρους και ενέργεια; Και αν ναι, σε ποιο βαθμό;

Ερωτήματα τεχνικής φύσης, που ίσως λίγο ενδιαφέρουν τους αναγνώστες της στήλης και περισσότερο τους εργαζόμενους βιβλιοθηκονόμους στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Θέτουμε τα ερωτήματα αυτά για να καταδείξουμε πως χωρίς κεντρική πολιτική βιβλιοθηκών εκ μέρους της Πολιτείας οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τις βιβλιοθήκες σε πολλές περιπτώσεις μένουν ημιτελείς και ατελέσφορες. Η χρεία χάραξης Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών δεν αφορά μόνο στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν αυτές προς το κοινό, στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και της αναγνωστικής πολιτικής, στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μία Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών πρωτίστως λύνει τα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα των επιμέρους βιβλιοθηκών ούτως ώστε να τους δώσει τη δυναμική να μπορέσουν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα. Και μέσα σε αυτά τα ζητήματα είναι -εκ των ων ουκ άνευ- οι κατάλογοι των βιβλιοθηκών μας. Εθνική βιβλιογραφία, συλλογικοί κατάλογοι των επιμέρους ομάδων βιβλιοθηκών, Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος είναι τα απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε για την περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξης των βιβλιοθηκών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL